Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

Serbijas armijā izsludināts augstākais kaujas gatavības līmenis

© AFP/Scanpix/Leta

Serbijas armijā izsludināts augstākais kaujas gatavības līmenis, pirmdien pavēstīja aizsardzības ministrs Milošs Vučevičs, saglabājoties spriedzei Belgradas attiecībās ar Prištinu.

"Serbijas prezidents [Aleksandrs Vučičs] licis izsludināt Serbijas armijā augstāko kaujas gatavības līmeni, tas ir, līdz bruņota spēka pielietošanas līmenim," paziņojumā apliecināja ministrs.

Prezidents arī devis rīkojumu palielināt karavīru skaitu sevišķajos bruņotajos spēkos no patlabanējiem 1500 līdz 5000, viņš piebilda.

Savukārt Serbijas Iekšlietu ministrija pavēstīja, ka "visas vienības nekavējoties nonāks ģenerālštāba priekšnieka pavēlniecībā".

Šie rīkojumi izdoti pēc tam, kad armijas komandieris ģenerālis Milans Mojsilovičs svētdien tika nosūtīts uz robežu ar Kosovu.

"Situācija tur ir sarežģīta un kompleksa," svētdien sacīja Mojsilovičs.

Jau ziņots, ka pamatā serbu apdzīvotajā Kosovas ziemeļdaļā jau ilgāk nekā divas nedēļas valda ļoti saspringta situācija.

Kosovas pašvaldībās, kurās vairākums iedzīvotāju ir serbi, 18.decembrī bija plānotas pašvaldību vēlēšanas, kas tika izsludinātas pēc tam, kad amatpersonas masveidā atkāpās, protestējot pret Prištinas prasībām nomainīt vecās, vēl Serbijas izsniegtās automašīnu numurzīmes. Taču, situācijai saasinoties, vēlēšanas tika pārceltas uz aprīli.

Protestējot pret kāda bijušā policista aizturēšanu, simtiem serbu Kosovas ziemeļos 10.decembrī ierīkoja barikādes uz ceļiem, paralizējot satiksmi divos robežas šķērsošanas punktos. Kosovas ziemeļos notikuši uzbrukumi arī policistiem, žurnālistiem un Centrālās vēlēšanu komisijas locekļiem, un barikādes uz ceļiem joprojām nav nojauktas.