Čehija turpinās kontroli uz robežas ar Slovākiju

© Scanpix

Neskatoties uz nelegālo migrantu plūsmas apsīkumu ziemā, Čehija pagarinājusi kontroli uz robežas ar Slovākiju.

Čehijas valdība trešdien nolēma pagarināt kontroli uz robežas ar Slovākiju līdz 2023.gada 25.janvārim, bet kontrole nebūs tik stingra.

"Pārtverto nelegālo migrantu skaits samazinās, un, lai gan situācija uz robežas vēl nav ideāla, ir vērojams būtisks uzlabojums. Līdz ar to no 2022.gada 27.decembra pārbaudes notiks tikai izlases veidā," paziņoja Čehijas iekšlietu ministrs Vits Rakušans.

Valdība par 30 dienām arī pagarinājusi periodu, kurā karavīri var tik nosūtīti sargāt robežu, bet karavīru skaits tiks samazināts uz pusi līdz 40.

Kopš Čehija septembrī atjaunoja kontroli uz robežas ar Slovākiju, pārbaudīti vairāk nekā divi miljoni cilvēku. Konstatēti vairāk nekā 9000 mēģinājumu nelegāli šķērsot robežu un aizturētas 134 personas, kas tiek turētas aizdomās par kontrabandu.

Samazinoties migrantu plūsmai, Slovākija šonedēļ sāka nojaukt migrantu telšu pilsētiņu Kuti, netālu no Čehijas robežas. Šo telšu pilsētiņu izveidoja Slovākijas Iekšlietu ministrija, lai izmitinātu migrantus, kuri lielā skaitā ieradās no Ungārijas. Lielākā daļa migrantu bija no Sīrijas un Afganistānas.

Kad septembra beigās Austrija un Čehija atjaunoja kontroli uz robežas ar Slovākiju, Slovākija nolēma neatjaunot kontroli uz robežas ar Ungāriju un tā vietā nosūtīja savus drošības spēkus palīgā uz Ungārijas un Serbijas robežu.

Svarīgākais