Zelenska vizīte ASV dod skaidru signālu - Rietumi Ukrainu uzlūko kā NATO sastāvdaļu

© Scanpix

Ukrainas prezidenta Volodimira Zelenska vizīte Vašingtonā dod skaidru signālu, ka kolektīvie Rietumi ar ASV priekšgalā uzlūko Ukrainu kā faktisku NATO sastāvdaļu, uzskata pauda politologs Kārlis Daukšts.

Viņš aģentūrai LETA teica, ka Ukrainas prezidenta vizīte ASV ir vēsturiski nozīmīga. Tā parāda, ka ASV ieskatā Ukraina ir aizstāvama tikpat cieši, kā būtu aizstāvama NATO teritorija. Politologs atzīmēja, ka līdz ar šo vizīti Ukraina kļūst par globālās stratēģijas nozīmīgu locekli, savukārt Zelenskis tiek uzlūkots par pasaules līmeņa politiķi.

Taujāts, vai Ukrainas prezidenta vizīte varētu paātrināt un arīdzan palielināt tai sniegto atbalstu, Daukšts sacīja, ka ASV prezidents Džo Baidens izmantoja Zelenska vizīti kā iekšpolitisku sviru pret ASV Kongresu. Politologs skaidroja, ka tas bija svarīgs solis, jo janvārī manīsies spēku līdzsvars ASV Kongresā, un militārās palīdzības sniegšana varētu kļūt sarežģītāka.

"Zelenska emocionālā un pārdomātā uzruna bez jebkādām šaubām ir veicinājusi ASV administrācijas un Kongresa atbalstu Ukrainas centieniem atkarot savu suverenitāti un savas robežas. Domāju, ka Kongress neliks nekādus šķēršļus ieroču piegādēm Ukrainai," sacīja politologs.

Jautāts, vai šī vizīte nākotnē varētu sekmēt Ukrainas uzņemšanu NATO, ņemot vērā arī to, ka ar valsts uzņemšanu aliansē ir saistīti vairāki riski, Daukšts akcentēja, ka riski ir skaidri redzami. Krievijas prezidents Vladimirs Putins apmeklēja Minsku, kur tika piedāvāts Baltkrievijas teritorijā izvietot kodolieročus.

"Aizvien biežāka kodolieroču žvadzināšana pie Latvijas, Polijas un Lietuvas robežām un retorika par iespējamo kodolieroču izmantošanu kļuvusi par "modes lietu". Tāpēc NATO patlaban cenšas skatīties uz Ukrainas teritoriju kā uz militāri stratēģiski nozīmīgu elementu savās globālajās nostādnēs," teica politologs.

Daukšts arī norādīja, ka Ukrainas prezidentam bieži tiek pārmests, ka viņš lūdzas pēc ieročiem, bet patlaban Zelenski sāk salīdzināt ar kādreizējo Lielbritānijas premjerministru Vinstonu Čērčilu, kurš 1941.gada decembrī ieradās ASV un uzrunāja ASV Kongresu saistībā ar Otro pasaules karu.

Politologs norādīja, ka Čērčilam bija viens lūgums, ko veidoja trīs vārdi - ieročus, ieročus un ieročus. Tāpēc, Daukšta ieskatā, Zelenska salīdzināšana ar lūdzēju pēc ieročiem nav nedz pamatots, nedz adekvāta, jo Zelenskis ir savas valsts aizstāvis diplomātiskajā laukā.

Svarīgākais