Dienvidkoreja un ASV apsver rīkot kopīgas militārās mācības

© ZUMAPRESS.com/Scanpix/Leta

Dienvidkoreja un ASV apsver 2023.gadā organizēt pēdējos sešos gados pirmās lielās kopīgās militārās mācības ar kaujas munīcijas izmantošanu, ceturtdien paziņojusi Seula.

Ideja par šādām mācībām radusies, abām valstīm gatavojoties nākamgad gaidāmajai savas alianses 70.jubilejai.

"Atzīmējot gadījumu, mēs aplūkojam dažādus veidus, kā izrādīt mūsu militāro klātbūtni un alianses milzīgās atturēšanas spējas pret Ziemeļkoreju," paziņojis Dienvidkorejas Aizsardzības ministrijas preses pārstāvis.

Otrdien ASV kopīgās mācībās ar Dienvidkoreju pirmo reizi kopš 2018.gada izmantoja iznīcinātājus "F-22 Raptor". Manevri notika neilgi pēc tam, kad Ziemeļkoreja kritizēja abas valsti un solīja jaunus raķešu izmēģinājumus.

Septembrī sabiedrotie noorganizēja pirmās mācības kopš 2018.gada ar ASV aviācijas bāzeskuģa piedalīšanos.

Bijušā Dienvidkorejas prezidenta Muna Džēina prezidentūras laikā šādas mācības tika apturētas, jo viņš par prioritāti izvirzīja kontaktu meklēšanu ar Ziemeļkoreju, kas šos manevrus dēvēja par izmēģinājumu iebrukumam.

Jaunais Dienvidkorejas prezidents Juns Sukjols ir solījis stiprināt valsts militārās spējas un gatavību atvairīt Ziemeļkorejas draudus.

Ziemeļkoreja šogad ir izmēģinājusi vēl nebijušu skaitu raķešu, tai skaitā starpkontinentālās ballistiskās raķetes, kas paredzētas triecieniem ASV kontinentālajā daļā.

Seula un Vašingtona uzskata, ka Ziemeļkoreja arī pabeigusi gatavošanos pirmajam kodolizmēģinājumam kopš 2017.gada.

Svarīgākais