Maskavā sprādzienā Domodedovas lidostā 35 bojāgājušie, 130 ievainoti [papildināta 7x]

© Scanpix

Šodien, iespējams, teroristi pašnāvnieki sarīkojuši sprādzienu Maskavas Domodedovas lidostā, ziņo The Associated Press.

Sprādziens pulksten 16:32 (pulksten 15:32 pēc Latvijas laika) noticis lidostas iekšienē, ir ziņas par 31 bojāgājušo.

Portāls Lenta.ru, atsaucoties uz Veselības ministrijas dienestiem ziņo,ka 130 cilvēki ievainoti, 20 no tiem smagi. Sprādziena epicentrs atradies ienākošo lidojumu pasažieru sagaidīšanās zālē. Notikumu vietā strādā mediķi un operatīvie dienesti.

Kā ziņo aģentūra RIA Novosti atsaucoties uz varas iestādēm, sprādzienā izmantoti pieci kilogrami trotila. Pēc jaunākās informācijas, ko izplatījusi aģentūra "Interfakss" sprādzienā izmantoti septiņi kilogrami trotila.

Aizdomās par līdzdalību teroraktā Maskavas milicija meklē trīs vīriešus.

Maskavas drošības dienesti sākuši strādāt pastiprinātā režīmā.Lidostās pastiprināti tiek pārbaudīti pasažieri un visa bagāža.

Drošības pasākumi noteikti arī Vnukovas lidostā, kura gatava pieņemt papildus ielidojošos reisus.

Eksplozija notikusi bagāžas izsniegšanas zonā.

Lidsabiedrība "airBaltic" lidojumus uz Domodedovas lidostu šodien nav veikusi.

Kā ziņo Krievijas mediji, Krievijas Federālais drošības dienests 24. janvārī esot pārbaudījis informāciju par teroristu pašnāvnieku gatavošanos sprādzienam, bet meklējuši tā iespējamos dalībniekus Zeļenogradā, nevis Domodedovas lidostā.

Krievijas Aviācijas pārvaldes pārstāvis apstiprinājis, ka Domodedovas lidosta turpina uzņemt pasažierus. Savukārt "Twitter" lietotāji norāda, ka Maskavas taksisti, kuri strādā pie lidostas esot strauji cēluši cenas (300- 600 dolāri) par braucienu līdz pilsētas centram.

Valsts prezidents Valdis Zatlers nosūtījis vēstuli Krievijas prezidentam Dmitrijam Medvedevam, kurā savā un Latvijas tautas vārdā pauž visdziļāko līdzjūtību sakarā ar teroristisko uzbrukumu.

Ministru prezidents Valdis Dombrovskis un citas Latvijas amatpersonas, asi nosodījušas teroraktu un izteikušas līdjūtību upuru un cietušo tuviniekiem. Vēstules saviem Krievijas kolēģiem nosūtīja Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa un ārlietu ministrs Ģirts Valdis Kristovskis. Savukārt iekšlietu ministre Linda Mūrniece sarunā ar Krievijas vēstnieku Latvijā Aleksandru Vešņakovu piedāvājusi Latvijas pretterorisma ekspertu palīdzību.

Jau vēstīts, ka Krievijas galvaspilsētas Maskavas Domodedovas lidostā pirmdien notika sprādziens, kurā gājis bojā 31 cilvēks un ievainoti 130, paziņoja amatpersonas. No ievainotajiem 20 ir smagā stāvoklī, bet 10 - vidēji smagā stāvoklī, informēja Veselības ministrijā.

Amatpersonas tiesībsargājošajās struktūrās, kas vēlējās palikt anonīmas, teica aģentūrai "Interfax", ka, pēc provizoriskām ziņām, uzspridzinājies terorists pašnāvnieks un spridzekļa jauda bijusi ekvivalenta septiņiem kilogramiem trotila. Aizdomās par saistību ar sprādziena gatavošanu meklēšanā izsludināti trīs vīrieši, kas kādu laiku dzīvojuši Maskavas reģionā, sacīja amatpersonas.

Federālajā muitas dienestā aģentūrai "Interfax" pastāstīja, ka sprādziens noticis līdzās kafejnīcai, kas atrodas pie ieejas izlidošanas zālē starptautisko reisu pasažieriem.

Ziņots arī, ka Latvijas Ārlietu ministrijai pagaidām nav informācijas, ka sprādzienā būtu cietis kāds Latvijas valstspiederīgais, taču informācija vēl tiek noskaidrota.

Plkst.18:46 - pēc pēdējām ziņām sprādzienā bojāgājuši 35 cilvēki, no 130 ievainotajiem 46 cietušie atrodas smagā stāvoklī.

Plkst. 19:32 kā ziņo Krievijas mediji sprādzienā cietuši 152 cilvēki, no kuriem 58 ievietoti slimnīcā.

Plkst.20:03 Pēc pēdējām ziņām sprādzienā cietušo skaits ir 168 cilvēki, 74 no tiem ievietoti Maskavas slimnīcās.

Plkst. 21:00 Maskavas civilās aizsardzības un ārkārtējo gadījumu ministrijas interneta vietnē http://www.mchs.gov.ru/emergency publiskoti sprādzienā ievainoto un hospitalizēto cilvēku vārdi.

Savukārt, Maskavas mērs Sergejs Sobjaņins paziņojis,ka bojāgājušo ģimenēm no pilsētas budžeta tiks izmaksāts pabalsts 2. miljoni rubļu (67000 dolāru) apmērā, bet smagus ievainojumus guvušajiem 1,5 miljoni rubļu, bet pārējiem ievainotajiem 1 miljona rubļu apmērā.