Vācijas nesen iegādātie jaunie tanki mācību laikā pēkšņi salūst

© Scanpix Baltics/Scanpix/Leta

Vācijas valdība apturēs jaunu tanku "Puma" iegādi, jo mācību laikā tie salūzuši, pirmdien paziņojusi Berlīne.

Militāro manevru laikā visas 18 kājnieku kaujas mašīnas, kas tika izmantoti, piedzīvoja problēmas, kuru rezultātā kļuva nederīgas operācijām.

Ar šiem tankiem bija paredzēts apbruņot NATO spēkos iekļaujamo vācu kontingentu. Tomēr Vācijas aizsardzības ministre Kristīne Lambrehte uzsvērusi, ka Vācija joprojām ir uzticama NATO partnere.

"NATO, mūsu sabiedrotie var 100% paļauties uz Vācijas saistībām," vizītes laikā Slovākijā paziņoja Lambrehte.

Vācija cenšas modernizēt savu armiju, un problēmas ar "Puma" ir kārtējais nepatīkams šķērslis šajā procesā.

Lambrehte uzdevusi izmeklēt mācību laikā radušās problēmas ar tankiem, un paziņojisi, ka jaunu pasūtījumu nebūs, kamēr tanki netiks atzīti par stabiliem.

"Mūsu karaspēkam jāspēj paļauties uz ieroču sistēmām, kas ir izturīgas un stabilas kaujās," piebildusi minitre.

Bija paredzēts, ka "Puma" tanki no janvāra būs gatavi lietošanai NATO operatīvajā vienībā ātrai izvietošanai.

Lambrehte tomēr solījusi, ka Vācija izpildīs savas saistības pret NATO un "Puma" vietā izmantos vecākās kājnieku kaujas mašīnas "Marder".

Aizsardzības ministrijas pārstāvis pavēstījis, ka notiek bojājumu novērtēšana un ka tankiem atklājies neparasti daudz problēmu.

Vācijas armijas bruņojumā ir 350 "Puma" tanki, bet tikai 42 paredzēti NATO spēkiem.

Berlīne šā gada sākumā paziņoja par plāniem investēt 100 miljardus eiro, lai modernizētu savus bruņotos spēkus, lai stātos pretī Krievijas draudiem.

Vācija gatavojas iegādāties vairākus desmitus ASV ražotos iznīcinātājus F-35, taču arī šajā projektā radušās problēmas, un Aizsardzības ministrija paudusi bažas par kavēšanos un papildu izmaksām.

Pasaulē

Šokējoša lieta nonākusi sabiedrības redzeslokā Francijā - pagājušajā nedēļā 72 gadus vecā Žizele Peliko tiesai atklāja, ka viņas šķietami mīlošais vīrs patiesībā ir organizējis savas sievas izvarošanu kas tika filmēta un ko paveikuši vairāk kā 80 vietējie vīrieši, raksta “BBC”.

Svarīgākais