Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Pasaulē

Ziemeļkoreja izsaka militārus draudus Tokijai

© VIA REUTERS/Scanpix/Leta

Ziemeļkoreja otrdien draudējusi Tokijai ar "izlēmīgiem militārajiem soļiem", reaģējot uz Japānas veiktajām izmaiņām aizsardzības politikā.

Japāna apņēmusies līdz 2027.gadam palielināt izdevumus aizsardzībai līdz 2% no iekšzemes kopprodukta (IKP), pārveidot militāro pavēlniecību un iegādāties jaunas tālas darbības rādiusa raķetes.

Tās ir lielas izmaiņas Japānas aizsardzības politikā, ko līdz šim ierobežojusi pēc Otrā pasaules kara pieņemtā pacifistiskā konstitūcija, saskaņā ar kuru armija tiek dēvēta par Pašaizsardzības spēkiem un tai liegts veikt uzbrukuma operācijas, atļaujot vienīgi valsts teritorijas aizsardzību.

Ziemeļkorejas Ārlietu ministrija paziņojusi, ka Japānas centieniem iegūt prettrieciena spējas nav nekāda sakara ar pašaizsardzību, bet tas esot skaidrs mēģinājums iegūt "preventīva uzbrukuma spējas, kas paredzētas uzbrukumiem citu valstu teritorijām".

Ministrija paziņojusi, ka to nedrīkst pieļaut un attaisnot.

Ministrija arī apsūdzējusi ASV, ka tās atbalsta Japānas militārās ambīcijas un grauj mieru reģionā. Phenjana paziņojusi, ka šādi ASV soļi spiež Ziemeļkoreju turpināt jaunu stratēģisku ieroču izstrādi, lai novērstu ienaidnieku mēģinājumus iebrukt Ziemeļkorejā.

Ministrijas paziņojumā norādīts, ka Ziemeļkoreja vēlas pārliecināties, ka tā var spert drosmīgus un izlēmīgus soļus, lai aizsargātu savu suverenitāti un nacionālās intereses, ņemot vērā Japānas drošības stratēģijas radīto reģionālās drošības saspīlējumu.

"Mūsu valsts turpinās rīkoties, lai parādītu, cik ļoti mēs esam nobažījušies un neapmierināti ar Japānas netaisnīgo, mantkārīgo mēģinājumu īstenot savas ambīcijas," uzsvērusi ministrija.