Bīskaps kritizē Itālijas militāro misiju Afganistānā

Plašu rezonansi Itālijā izraisījis Padujas pilsētas bīskapa Antonio Matiaco izteikums, ka itāliešu karavīru līdzdalība militārajā operācijā Afganistānā nav uzskatāma par miera misiju.

Visasāk bīskapu kritizējis aizsardzības ministrs Inacio La Rusa, kurš gan piebildis, ka A. Matiaco nostāja "par laimi" nesaskan ar augstāka ranga garīdznieku un baznīcas vadības uzskatiem.

RIA Novosti vēsta, ka kritiku līdzdalībai Afganistānas operācijā bīskaps izteicis pēc tam, kad triju nedēļu laikā viņa pārstāvim nācies noturēt jau otro aizlūgumu par Afganistānā kritušu itāliešu karavīru (pavisam tur gājuši bojā 36 itālieši). "Protams, mani ļoti sarūgtināja šī puiša nāve. Taču es nepiekrītu zināmai eksaltētai retorikai. Nepadarīsim viņus par varoņiem, jo vēlāk var izrādīties, ka šis karavīrs, piemēram, gājis bojā dēļ mīnas, kas ražota Itālijā," uzsvēris bīskaps. Viņš arī izteicies, ka itāliešu karavīru līdzdalību Afganistānas operācijā nevar uzskatīt par miera misiju. "Mūsu karavīri tur ieradās ar ieročiem rokās," sacījis bīskaps.

Viņa teiktais ļoti saniknojis aizsardzības ministru I. La Rusu, kurš garīdznieku pat nodēvējis pa "nejēgu, kurš ignorē Afganistānā notiekošo" un ieteicis viņam "nākamo reizi pirms izteikt šādus paziņojumus, mierīgi izskaitīt līdz desmit". Aizsardzības ministrs ar gandarījumu paziņojis, ka baznīcas vadībai par laimi esot cits viedoklis nekā Padujas bīskapam un tā atbalstot miera operāciju. Arī ārlietu ministrs Franko Fratīni uzsvēris, ka 4000 vīru lielais itāliešu kontingents Afganistānā pildot savu uzdevumu, lai panāktu situācijas stabilizēšanos šajā valstī.

Itālija ir plānojusi uzsākt karavīru izvešanu no Afganistānas jau šogad, taču šis process būs pakāpenisks un beigsies tikai 2014. gadā. Tikmēr Eiroparlamenta deputāts no Itālijas Pino Arlaki izteicis šaubas vai itāliešu kontingents Afganistānā darbojas saskaņā ar parlamenta piešķirto mandātu. "Mūsu karavīri Afganistānā atrodas, lai aizsargātu vietējos iedzīvotājus un palīdzētu valsts atjaunošanā. Viņiem nav jāpiedalās karā, nav jāuzbrūk nemierniekiem, nav jāpiedalās kopīgās operācijās ar ASV spēku īpašajām vienībām," parlamenta apstiprinātā mandāta nosacījumus atgādinājis P. Arlaki.

Pasaulē

Astronomi ir novērojuši milzīgu strūklu pāri, kas izplūst no supermasīva melnā cauruma 7,5 miljardu gaismas gadu attālumā no Zemes. Megastruktūra aptver 23 miljonus gaismas gadu, padarot šīs melnā cauruma strūklas par lielāko jebkad redzēto, liecina jauni pētījumi, kas publicēti žurnālā “Nature”.

Svarīgākais