Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Pasaulē

ASV par neapdomību, atbalstot dēla ieroča iegādi, apsūdz Neatkarības dienas šāvēja tēvu

© Freepik

Jaunā vīrieša, kurš tiek apsūdzēts par septiņu cilvēku nogalināšanu ASV Neatkarības dienas gājiena apšaudē Čikāgas piepilsētā Hailendparkā, tēvs ir aizturēts aizdomās par krimināli sodāmu neapdomīgu rīcību, veicinot dēla iespējas iegādāties ieroci, paziņoja Ilinoisas štata prokurors Leikas apgabalā Ēriks Rainhārts.

Roberts Krimo jaunākais tiek apsūdzēts septiņās epizodēs par noziedzīgi neapdomīgu rīcību. Varasiestādēm viņš pieteicies pats.

Prokuratūra apsūdz Krimo jaunāko par "noziedzīgu neapdomību", kad viņš trīs gadus pirms traģēdijas parakstīja sava dēla pieteikumu Ilinoisas šaujamieroču īpašnieka identifikācijas kartei, kas ir nepieciešama ieroča iegādei šajā štatā.

Prokuratūras vērtējumā, ar savu parakstu viņš ir palīdzējis dēlam nodarīt ciešanas masu apšaudes upuriem.

Apsūdzētais Roberts Krimo trešais nogalināja septiņus cilvēkus un ievainoja vairākus desmitus cilvēku vecumā no astoņiem līdz 85 gadiem, kad, maskēšanās nolūkā ģērbies sieviešu drēbēs, 4.jūlijā no kādas ēkas jumta atklāja uguni uz gājienu, kura dalībnieki svinēja ASV Neatkarības dienu. Augustā viņš noliedza savu vainu 117 kriminālapsūdzībās.

Prokurors Rainhārts uzsvēra, ka šāvējs nebūtu varējis iegādāties ieroci bez vecāka atļaujas, jo tolaik nebija 21 gadu vecs. Tēvs, kurš iepriekš noliedza jebkādu atbildību par masu apšaudi, 2019.gadā piekrita atbalstīt dēla vēlmi iegādāties šaujamieroci, lai gan dažus mēnešus pirms tam policija bija saņēmusi informāciju, ka viņš ir teicis, ka "nogalinās visus" savas ģimenes locekļus, jūlijā informēja policija.

Krimo jaunākā advokāts Džordžs Gomess apsūdzības sauca par "nepamatotām un līdz šim nepieredzētām", uzsverot, ka tām vajadzētu satraukt ikvienu vecāku, jo viņu var saukt pie atbildības par pilngadīga bērna rīcību.

Lai gan ierasti pēc masu apšaudēm ASV šāvušo bērnu vecāki netiek apsūdzēti, šis ir jau otrais gadījums pēdējā laikā, kad vecākiem tiek izvirzītas apsūdzības.

Pēc pērn novembrī notikušas apšaudes Oksfordas ciemata vidusskolā Mičiganas pavalstī, kur tika nogalināti četri skolēni, bet vēl seši skolēni un viens skolotājs tika ievainots, šogad oktobrī Ītens Kramblijs, kuram uzbrukuma brīdī bija 15 gadu, atzina savu vainu apsūdzībās par terorismu un slepkavību.

Viņa vecākiem Džeimsam un Dženiferai Krambliiem jāstājas tiesas priekšā četrās apsūdzībās par slepkavību bez iepriekšēja nodoma. Viņi savu vainu noliedz un uzstāj, ka nevar atbildēt par sava dēla sarīkotu slaktiņu.

Prokuratūra tiesā ir iesniegusi dokumentus ar pierādījumiem, ka Kramblija māte zināja par dēla neveselo garīgo stāvokli, kad dažas dienas pirms apšaudes vecāki viņam iegādājās ieroci.