Lietuvas videonovērošanas kameras fiksē nožogojuma bojāšanu uz Baltkrievijas robežas

© Dmitrijs Suļžics / F64

Lietuvas robežsargi aizturējuši četrus Afganistānas pilsoņus, kuri nelikumīgi šķērsojuši robežu no Baltkrievijas puses, un divi no viņiem guvuši pēdu apsaldējumus, piektdien paziņoja Lietuvas Valsts robežsardzes dienests.

Dienests informēja, ka ceturtdienas vakarā videonovērošanas sistēma fiksēja, kā trīs cilvēki ar aizsegtām sejām - domājams Baltkrievijas amatpersonas - no Baltkrievijas puses skrien un šķērso robežu, un sabojā nožogojuma un dzeloņdrātu posmu.

Tad viņi liek četriem vīriešiem nelikumīgi šķērsot robežu un atgriežas savā teritorijā.

Nelegālie imigranti nogāja vairākus desmitus metru un tad viņus aizturēja robežsargi.

Divi no afgāņiem sūdzējās par kāju problēmām un viens - par iekšējo orgānu sāpēm. Visi četri vīrieši arī stāstīja par galvassāpēm un ķermeņa sāpēm, jo Baltkrievijas amatpersonas bijušas vardarbīgas.

Vienam no migrantiem asiņoja deguns. Viņš teica, ka kāds Baltkrievijas robežsargs viņam iesitis pa seju.

Ir aizdomas, ka diviem no afgāņiem ir apsaldētas pēdas. Viens migrants nogādāts slimnīcā, bet pārējiem sniegta neatliekamā palīdzība un nogādāti robežkontroles punktā.

Kopš janvāra Lietuvā no Baltkrievijas nelegāli ieradušies gandrīz 11 000 migrantu.

No pagājušā gada 3.augusta, kad saskaņā ar iekšlietu ministres Agnes Bilotaites rīkojumu robežsargi sāka likt migrantiem doties atpakaļ, neatļautās vietās šķērsot robežu liegts kopumā vairāk nekā 19 200 reižu. No pagājušā gada sākuma līdz šim rīkojumam Lietuvā tika aizturēti apmēram 4200 nelegālie migranti.

Lietuvas amatpersonas norāda, ka Baltkrievijas režīms apzināti veicina migrantu plūsmu pāri abu valstu robežai, jo Lietuva atbalsta Baltkrievijas demokrātisko opozīciju.

Svarīgākais