Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Pasaulē

Ukrainas kara 296. diena. Jaunākā informācija [papildināts 20:59]

© Scanpicx

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Krievijas Ukrainas karā 16. decembrī. Ukraina jau deviņus mēnešus varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

20:59 Raķešu triecienu izraisītajā ugunsgrēkā cieta Kijivas elektrotīklu energoobjekti, kas apgādā vienu no ūdensapgādes uzņēmumiem un daļu Trojas apgabala iedzīvotājus - vakarā tika atjaunota bojāto energoobjektu darbība

19:20 Ukrainas armijas Ģenerālštābs piektdien precizēja datus par raķešu uzbrukumu - okupanti izšāvuši 74 raķetes, no kurām 60 notriekuši pretgaisa aizsardzības spēki

18:45 Krievi stiprina aizsardzības līniju uz okupētās Krimas un Hersonas apgabala robežas, kā arī ar mobilizēto palīdžibu stiprina Ziemeļkrimas kanāla drošību.

18:27 Uz laiku okupētajā Zaporižjes apgabala Melitopolē slimnīcu un morgu pārpilnības dēļ krievi savu kareivju līķus transportē un ievainotos evakuē uz Krimu

16.43. Baltkrievijas un Krievijas aizsardzības ministri Viktors Hreņins un Serhijs Šoigu piedalīsies pašpasludinātā Baltkrievijas prezidenta Aleksandra Lukašenko un Krievijas diktatora Vladimira Putina sarunās, kas paredzētas 19.decembrī.

15.58. 15.decembrī Krievijas iebrucēju apšaudē tika nogalināti 14 Ukrainas civiliedzīvotāji, bet vēl 30 tika ievainoti, ziņo Ukrainas prezidenta biroja vadītāja vietnieks Kirilo Timošenko.

14.42. Bruņoto spēku virspavēlnieks Valērijs Zaļužnijs pastāstīja, ka 16.decembrī krievi uz Ukrainu izšāvuši 76 raķetes, no kurām 72 bija spārnotās raķetes, bet notriektas 60 iebrucēju raķetes, informē portāls "Pravda.com.ua".

13.52. Dņepropetrovskas OVA vadītājs Valentīns Rezņičenko sacīja, ka pretgaisa aizsardzība masveida uzbrukuma laikā virs Dņepropetrovskas notrieca 10 Krievijas raķetes, ziņo "Pravda.com.ua".

13.14. Milzīgā raķešu uzbrukuma laikā Ukrainai 16.decembra rītā netālu no Kijivas tika fiksētas vairāk nekā 40 raķetes, no kurām 37 tika notriektas, informē portāls "Pravda.com.ua".

12.12. Ukrainas Ģenerālprokuratūras preses dienests ziņo, ka Ļvivas tirgū atrasta noliktava ar MiG kaujinieku rezerves daļām, līdzīga noliktava atrasta arī citā reģionā.

11.43. Dobeles pašvaldības ziedotie ģeneratori šodien sākuši ceļu uz Ukrainas pilsētu Shidnicu, informē pašvaldības izpilddirektora vietnieks Aldis Lerhs. Pašvaldība iegādājusies trīs jaudīgus ģeneratorus un Rīgā tos nodos biedrībai "Tavi draugi", kura savukārt tuvākajās dienās kopā ar citiem ziedojumiem tos nogādās Shidnicā.

11.08. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz piektdienas rītam sasnieguši 97 270 karavīru, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Diennakts laikā iznīcināti 680 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma 24.februārī krievi zaudējuši 2980 tankus, 5952 bruņutransportierus, 1946 lielgabalus, 410 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 211 zenītartilērijas iekārtas, 281 lidmašīnu, 264 helikopterus, 1648 bezpilota lidaparātus, 592 spārnotās raķetes, 4563 automobiļus un autocisternas, 16 kuģus un ātrlaivas, kā arī 172 specializētās tehnikas vienības.

10.42. Krievijas īstenotā agresija un cilvēktiesību pārkāpumi Ukrainā demokrātiskai un tiesiskai sabiedrībai dod iespēju parādīt, cik nopietni, adekvāti un vienoti tā spēj reaģēt uz šādiem nodarījumiem, intervijā TV3 raidījumam "900 sekundes" sacīja Eiropas Savienības (ES) Tiesas tiesnese Ineta Ziemele.

Viņa atbalsta ideju par speciāla starptautiska tribunāla veidošanu, lai izmeklētu Krievijas pastrādātos noziegumus Ukrainā un sauktu pie atbildības vainīgos. Ziemele sacīja, ka tāda veida tiesību pārkāpumus, kādus Krievija ir īstenojusi Ukrainā, pasaule vai vismaz Eiropa nav piedzīvojusi ļoti ilgi.

09.52. Krievija piektdienas rītā izšāvusi vairākus desmitus raķešu uz Ukrainu un Kijivā un vairākos apgabalos dzirdami sprādzieni, ziņo vietējie "Telegram" kanāli un mediji. Sprādzieni dzirdami Kijivā, Kijivas apgabalā, Harkivas apgabalā, Krivijrihā, Dņipropetrovskas apgabalā, Mikolajivas apgabalā, Zaporižjas apgabalā un Poltavas apgabalā.

Kijivas apgabala kara administrācijas vadītājs Oleksijs Kuleba ziņo, ka darbojas pretgaisa aizsardzība, un uzsvēra, ka šobrīd svarīgi atrasties patversmēs un drošās vietās.

09.39. Krievijas prezidents Vladimirs Putins pirmdienas ieradīsies darba vizītē Minskā, kur tiksies ar Baltkrievijas līderi Aleksandru Lukašenko, piektdien paziņoja Lukašenko preses dienests.

09.05. Ukraina spējusi paaugstināt savas pretgaisa aizsardzības efektivitāti līdz 80%, paziņojis Ukrainas aizsardzības ministrs Oleksijs Rezņikovs. Viņš komentārā laikrakstam "The Guardian" norādīja, ka Ukraina izmanto sabiedroto dāvināto pretgaisa aizsardzības sistēmu, padomju laika sistēmu un pārveidotu mobilo ložmetēju kombināciju.

Kā piemēru Rezņikovs minēja pēdējo Krievijas masveida raķešu triecienu, kad Ukraina notrieca 60 no 70 Krievijas raķetēm.

08.27. ASV pieliek visas pūles, lai Krieviju izolētu starptautiskajās organizācijās, un, ja būtu iespēja apturēt tās dalību ANO Drošības padomē, tā nekavējoties tiktu izmantota, pavēstīja Baltā nama preses sekretāre Karīna Karīna Žanpjēra.

08.04 Ir ļoti mazticams, ka Krievija izdotos ieņemt Kijivu, pat ja tā atkal uzbruktu no Baltkrievijas teritorijas, kārtējā izvērtējumā norāda ASV Kara studiju institūta (ISW) analītiķi.

ISW analītiķi ir pārliecināti, ka atkārtotas ofensīvas gadījumā Ukrainas ziemeļos Krievijas karaspēks 2023.gada ziemā nebūs veiksmīgāks kā 2022.gada februārī.

07.10. ANO Ģenerālā asambleja ceturtdien pieņēma atjauninātu rezolūciju "Cilvēktiesību situācija pagaidām okupētajā Krimas Autonomajā Republikā un Sevastopoles pilsētā, Ukrainā", kurā ir raksturoti apstākļi, kas izveidojušies pēc Krievijas pilna apjoma iebrukuma Ukrainā. Dokuments nosoda to, ka Krievija izmanto Krimu ar mērķi veikt agresiju pret Ukrainu un lai atbalstītu nelikumīgās Hersonas un Zaporižjas apgabalu aneksijas mēģinājumus.

Rezolūciju atbalstīja 82 valstis, pret to balsoja 14 valstis, bet atturējās 80. Pret balsoja Baltkrievija, Ķīna, Kuba, Ziemeļkoreja, Eritreja, Etiopija, Irāna, Kazahstāna, Mali, Nikaragva, Krievija, Sudāna, Sīrija un Zimbabve.

00.10. Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis atbalstījušas devīto sankciju paketi Krievijai par iebrukumu Ukrainā, ceturtdien paziņojuši vairāki ES diplomāti.