Protesta mītiņā Albānijā trīs bojāgājušie un 40 ievainotie

Trīs cilvēki gājuši bojā un 40 guvuši ievainojumus piektdien demonstrantu sadursmēs ar policiju Albānijas galvaspilsētā Tirānā, ziņo aģentūra France - Presse.

Aptuveni 20 tūkstoši opozīcijas atbalstītāju piektdien pulcējās pie valdības ēkas pilsētas centrā, pieprasot premjera Sali Beriši vadītās valdības atkāpšanos un ārkārtas vēlēšanu izsludināšanu. Sākotnēji miermīlīgā akcija vēlāk izvērtās masu nemieros – vairāki simti protestētāju atdalījās no demonstrantiem un sāka apmētāt policistus ar nūjām un akmeņiem, dedzinot arī automašīnas. Kārtības sargi pret demonstrantiem pielietoja asaru gāzi un ūdensmetējus.

Nemieros trīs cilvēki gāja bojā, bet 22 civiliedzīvotāji un 18 policisti tika ievainoti. Mediķi informē, ka bojā gājušie nošauti ar mazkalibra ieročiem, šāvieni trāpījuši krūtīs un galvā.

Albānijas prezidents Bamirs Topi publiskā paziņojumā aicinājis visus politiskos spēkus nomierināt demonstrantus un atjaunot sabiedrisko kārtību valstī. "Topi aicina visus politiskos spēkus atsākt dialogu un uzņemties politisko atbildību par stabilitātes saglabāšanu valstī," pausts paziņojumā.

Arī Eiropas Savienība aicinājusi Albānijas politiskos spēkus saglabāt mieru un atturēties no provokācijām. "Mēs aicinām albāņu politiķus sākt konstruktīvu dialogu, mobilizējot tam visus spēkus, lai atrisinātu politisko strupceļu," teikts ES augstās pārstāves ārlietu jautājumos Kterinas Eštones un ES paplašināšanās komisāra Štefana Fīles kopīgajā paziņojumā.

Arī opozīcijā esošās Sociālistiskās partijas līderis aicinājis saglabāt mieru.

Jaunākās ziņas liecina, ka nemiernieku pūlis Tirānā izklīdis un policija kontrolē notikumus Albānijas galvaspilsētā.

Opozīcijā esošā Albānijas Sociālistiskā partija aicināja valstī sarīkot ārkārtas parlamenta vēlēšanas pēc tam, kad vicepremjers un ekonomikas ministrs Ilirs Meta atkāpās no amata, jo vietējā televīzija publiskoja kompromitējošu informāciju par viņa iespējamu koruptīvu rīcību.

Sociālisti apsūdz valdošo Demokrātisko partiju 2009.gada vēlēšanu rezultātu viltošanā. Vēlēšanās demokrāti uzvarēja ar nelielu balsu pārsvaru.

Pasaulē

Antimikrobiālā rezistence ir parādība, kas maksā pacientu dzīvības - tiek prognozēts, ka līdz 2030. gadām pret antibiotikām rezistentās baktērijas izraisīs aptuveni 10 miljonus nāves gadījumu visā pasaulē, tomēr tā sauktā "klusā pandēmija" ir maz pazīstama ārpus šaura speciālistu loka, raksta lrytas.lt.