Otrdiena, 30.aprīlis

redeem Liāna, Lilija

arrow_right_alt Pasaulē

Ukrainas kara 288. diena. Jaunākā informācija [papildināts 22:43]

© Pixabay

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Krievijas Ukrainas karā 8. decembrī. Ukraina jau deviņus mēnešus varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

22.43. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis apbalvoja četrus policistus pēc viņu nāves, kurus Hersonas apgabalā 7.decembrī uzspridzināja mīnas, un paziņoja, ka Krievija tiks sodīta par "mīnu teroru" Ukrainā.

21.34. Harkivā un tās reģionā izsludināta gaisa trauksme. Okupantu rīcības dēļ izcēlies ugunsgrēks kādā civiliedzīvotāju privātmājā, ievainots viens cilvēks, raksta portāls "Pravda.com.ua".

21.14. Slovākijas ārlietu ministrs Rastislavs Kačers paziņoja, ka viņa valsts izskatīs iespēju atsākt munīcijas ražošanu Ukrainas vajadzībām, ziņo Ukrainas Ārlietu ministrijas vadītājs.

20.09. Krievijas artilērijas apšaudes rezultātā Doņeckas apgabala Toreckā gāja bojā 1 cilvēks un 2 guva ievainojumus, nopostītas un bojātas vismaz 12 mājas, ziņo portāls "Pravda.com.ua".

19.15. Krievijai vispirms ir jāizbeidz karš pret Ukrainu, un tikai pēc tam ar to varēs runāt par kaut kādām drošības problēmām, intervijā mediju grupas "Funke" izdevumiem sacīja Vācijas kanclers Olafs Šolcs.

"Prioritāte šobrīd ir - Krievijai nekavējoties jāpārtrauc karš un jāizved karaspēks. Tiesa, tad rodas jautājums - kā mēs varam panākt Eiropas drošību. Protams, mēs esam gatavi runāt ar Krieviju par bruņojuma kontroli Eiropā. Mēs to jau piedāvājām pirms kara, un šajā nostājā nekas nav mainījies," sacīja kanclers, atbildot uz lūgumu paskaidrot, vai viņš atbalsta Francijas prezidenta Emanuela Makrona ideju par "drošības garantijām Krievijai".

18.13. ASV atbalsta, ka Vācija Ukrainas armijai nodod tankus "Leopard 2", pavēstīja Vācijas parlamenta aizsardzības komitejas priekšsēdētāja Marī Agnese Štraka-Cimmermane. Līdz šim ASV nav nosūtījušas Ukrainai ne lidmašīnas, nedz Rietumu ražojuma tankus, nedz tālā darbības rādiusa raķetes un nav ļāvušas to darīt NATO sabiedrotajiem.

17:50. Krievijas prezidents Vladimirs Putins beidzot atzinis, ka Krievija veic triecienus enerģētikas objektiem Ukrainā.

17:05. Krievijas prezidents Vladimirs Putins karā pret Ukrainu cietis zaudējumus visos virzienos, paziņojis ASV Apvienotās štābu komiteju priekšsēdētājs ģenerālis Marks Milijs. Tomēr Krievija turpina okupēt daļu Ukrainas teritorijas, un priekšā vēl stāv lielas kaujas. "Bet šajā brīdī situācija uz vietas stabilizējas, un līdz ar ziemas iestāšanos viss nedaudz palēninās lielā aukstuma dēļ. Tad dziļā ziemā un atkarībā no reljefa abām pusēm radīsies zināmas potenciālas iespējas uzbrukuma darbībām. Redzēsim, kā tas izvērsīsies," sacīja Milijs.

15:44. Krievijas sāktais karš Ukrainā ir noplicinājis Eiropas Savienības (ES) ieroču krājumus un parādījis, ka tai trūkst kritisko iespēju aizsargāties pret draudiem uz robežām, ceturtdien paziņojis ES augstākais pārstāvis ārlietās un drošības politikā Žuzeps Borels.

14.20. Vācijas Bundestāgs apstiprinājis, ka ASV atbalstīs Vācijas lēmumu par tanku nodošanu Ukrainai, vēsta pravda.com.ua.

14.14. Krievijas okupētajā Doņeckas pilsētā novērotas interneta un mobilo sakaru problēmas. Divos pilsētas rajonos pazudusi elektrība, pārējos rajonos novērojami regulāri traucējumi, pravda.com.ua.

13.42. Saeima šodien galīgajā lasījumā pieņēma likuma grozījumus Ukrainas civiliedzīvotāju atbalsta likumā, atbalsta sniegšanu Ukrainas bēgļiem pagarinot līdz vasarai.

12.23. Saeimas vairākums šodien nolēma, ka tomēr netiks likts strādājošajiem Ukrainas iedzīvotājiem obligāti mācīties latviešu valodu.

11.53. 8. decembra rītā okupētajā Sevastopoles pilsētā nogranda spēcīgs sprādziens. Vietējās varas iestādes apgalvo, ka notriekušas militāro dronu, informē pravda.com.ua.

10.42. Krievijas karavīri piedalās taktiskajās mācībās Baltkrievijā, ceturtdien paziņojusi Maskava. Lai gan Baltkrievija paziņojusi, ka neiesaistīsies karā pret Ukrainu, Minska turpina atbalstīt Krievijas bruņoto agresiju pret savu kaimiņvalsti, piešķirot tai savu teritoriju un gaisa telpu raķešu un aviācijas triecienu veikšanai.

10.13. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz ceturtdienas rītam sasnieguši 93 060 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Diennakts laikā iznīcināti 340 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma 24.februārī krievi zaudējuši 2937 tankus, 5911 bruņutransportierus, 1925 lielgabalus, 395 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 211 zenītartilērijas iekārtas, 281 lidmašīnu, 264 helikopterus, 1603 bezpilota lidaparātu, 592 spārnotās raķetes, 4528 automobiļus un autocisternas, 16 kuģus un ātrlaivas, kā arī 164 specializētās tehnikas vienības.

09.50. Kopš Krievijas pilna apjoma iebrukuma Ukrainā Latvijā darbu atraduši vismaz 11 000 Ukrainas iedzīvotāju, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta panorāma" pastāstīja Nodarbinātības valsts aģentūras direktore Evita Simsone.

09.32. No Krievijas neatkarīgās televīzijas programmas "Doždj" ("Дождь"/"TV Rain") slēgšanas Latvijā ieguvējs numur viens ir Kremlis, uzskata NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centra direktors Jānis Sārts.

Mikroblogošanas vietnē "Twitter" viņš paudis viedokli, ka situācija, kas izveidojusies ar "Doždj", ir Krievijas "veiksmīgi realizēta refleksīvās kontroles operācija".

08.33. Krievijas diktators Vladimirs Putins rada apstākļus ilgstošam karam Ukrainā, secinājis ASV Kara pētījumu institūts (ISW). Tiekoties ar tā dēvēto cilvēktiesību padomi, Putins atzinis, ka karš Ukrainā varētu būt "ilgs process" un ka jaunu teritoriju sagrābšana Krievijai ir svarīgs rezultāts, norādījuši ISW analītiķi.

08.11. Šodien no plkst.13 līdz 15 Rīgas atbalsta centrā Ukrainas iedzīvotājiem, Amatu ielā 4, notiks trīspadsmitā darba birža. Darba biržā piedalīsies 10 uzņēmumi, kas kopā piedāvās 325 vakances dažādās nozarēs.

07.08. Izdevums "Politico" ir atzinis Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski par 2022.gada Eiropas ietekmīgāko cilvēku.

04.52. Lielbritānijas Karaliskais apvienoto dienestu institūts (RUSI) ir publicējis pārskatu par karu Ukrainā, kur rakstīts par Krievijas gatavošanos šim karam un tās plāniem anektēt Ukrainu līdz šī gada augustam.

"Krivija plānoja sagrābt Ukrainu 10 dienu laikā, bet pēc tam okupēt šo valsti, lai padarītu iespējamu tās aneksiju līdz 2022.gada augustam," teikts pārskatā.

00.41. Krievijas bruņotie spēki trešdien ar reaktīvajām zalvju uguns sistēmām apšaudīja Doneckas apgabala Kurahoves pilsētu, nogalinot vismaz 10 civiliedzīvotājus, savā videouzrunā paziņoja Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis.

00.10. Krievijas prezidents Vladimirs Putins ir norādījis, ka Maskava var izmantot kodolieročus kā "atriebības triecienu", vēsta pravda.com.ua. “Mēs neesam kļuvuši traki, mēs apzināmies, kas ir kodolieroči. Bet mēs negrasāmies vicināt šo ieroci kā skuvekli, skrienot pa pasauli. Bet tas ir dabisks preventīvs līdzeklis - nevis provokatīvs konflikta paplašināšanai, bet gan preventīvs līdzeklis. Es ceru, ka visi to saprot," norāda Putins.