Svētdiena, 12.maijs

redeem Ina, Ināra, Inārs, Valija

arrow_right_alt Pasaulē

Pasaulei draud vara deficīts

© AP/Scanpix/Leta

Šveices dabas resursu un izejmateriālu tirdzniecības kompānija "Glencore" otrdien brīdināja, ka pasaulei draud vara deficīts, ņemot vērā pieprasījuma kāpumu, ko veicina pāreja uz atjaunīgiem energoresursiem un aktīvāka elektrisko automobiļu ieviešana tirgos.

Varši ir metāls ar augstu vadītspēju, un tas tiek plaši izmantots elektriskajos automobiļos, vēja un saules enerģijas iekārtās, kā arī atjaunīgas enerģijas uzglabāšanas un transportēšanas infrastruktūrā.

"Glencore" brīdina, ka vara piegāžu deficīts varētu bremzēt pāreju uz videi draudzīgas enerģijas izmantošanu.

Uzņēmuma vadītājs Gerijs Neigls investoru konferencē sacīja, ka pieprasījums pēc vara atlikušajā desmitgadē varētu pārsniegt ražošanas apjomu par 50 miljoniem tonnu.

Lai novērstu šo deficītu, būtu nepieciešama plašāka izlietoto materiālu pārstrāde un ražošanas apjoma palielināšana, uzsvēra Neigls.

"Nākamajos astoņos gados pasaulei būs nepieciešami 100 miljoni tonnu vara atjaunīgo energoresursu nozarei vien," norādīja Neigls.

Savukārt elektriskajiem automobiļiem būs nepieciešami aptuveni 20 miljoni tonnu, un Neigls skaidro, ka tiem vajadzīgs piecreiz lielāks vara apjoms salīdzinājumā ar automašīnām ar iekšdedzes dzinējiem, ja tiek ņemtas vērā arī uzlādes stacijas.