Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Pasaulē

ASV mudina Ukrainu neuzbrukt Krievijas teritorijai

© AFP/Scanpix/Leta

ASV otrdien paziņoja, ka tās "nemudina" Ukrainu veikt uzbrukumus Krievijas teritorijai, pēc vairākiem dronu triecieniem Krievijas militārajām bāzēm, par kuru īstenotāju tiek uzskatīta Kijiva.

"Mēs nedodam Ukrainai iespēju dot triecienus ārpus tās robežām; mēs nemudinām Ukrainu dot triecienus ārpus tās robežām," reportieriem paziņoja ASV Valsts departamenta preses sekretārs Neds Praiss.

"Viss, ko mēs darām - viss, ko pasaule dara, lai atbalstītu Ukrainu - ir atbalsts Ukrainas neatkarībai," sacīja Praiss.

Viņš atturējās piedēvēt Krievijā notikušos dronu triecienus Ukrainai, kas par tiem nav uzņēmusies atbildību. Krievija ir paziņojusi, ka pirmdien dronu uzbrukumos bāzēm dziļi tās teritorijā tika nogalināti trīs cilvēki un nodarīti bojājumi diviem lidaparātiem.

Eksperti uzskata, ka Ukraina iekļuvusi Krievijas gaisa telpā ar vienkāršiem padomju laika droniem, nevis ar miljardiem dolāru vērto militāro palīdzību, kuru tai sniegušas Rietumvalstis kopš Maskavas iebrukuma 24.februārī.

"Mēs nodrošinām Ukrainai tai vajadzīgo izmantošanai savā suverēnajā teritorijā - uz Ukrainas zemes - cīņai pret krievu agresoriem," sacīja Praiss.

Viņš atteicās komentēt laikraksta "The Wall Street Journal" (WSJ) ziņu, ka ASV ir modificējušas Ukrainai nosūtītās sistēmas HIMARS, lai Ukraina nespētu ar tām apšaudīt Krievijas teritoriju. ASV šādi rīkojušās, baidoties no eskalācijas ar Krieviju.