Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Pasaulē

ES valstis nezina ko iesākt ar Covid 19 vakcīnu pārpalikumiem; vienošanās ar ražotājiem paredz iepirkt vēl vairāk

© pixabay.com

Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu, tostarp Latvijas noliktavās, ir kritiska situācija ar Covid-19 vakcīnu pārpalikumiem, teikts otrdien valdībā prezentētajā Veselības ministrijas (VM) informatīvajā ziņojumā.

Reaģējot uz Covid-19 pandēmiju, Eiropas Komisija (EK) ieviesa vienotu ES centrālo iepirkuma procedūru, kas paredzēja sarunas ar vakcīnu ražotājiem visu dalībvalstu vārdā. To rezultātā tika noslēgti ES iepirkuma līgumi. Taču šī gada jūnijā desmit dalībvalstis, Latviju ieskaitot, nosūtīja vēstuli EK, paužot bažas par ievērojamo Covid-19 vakcīnu pārpalikumu un pienākumu iepirkt vēl vairāk vakcīnu saskaņā ar spēkā esošajiem līgumiem. Dalībvalstis bija uzsvērušas, ka, ņemot vērā epidemioloģiskās un politiskās situācijas attīstību, pašreizējos un turpmākajos līgumos ir nepieciešama lielāka elastība.

Patlaban jautājums par vakcīnu pārpalikumiem joprojām nav atrisināts, tādēļ dalībvalstis atkārtoti aicina EK paātrināt sarunas ar ražotājiem, ņemot vērā grūtības, ko visu ES dalībvalstu ekonomikai rada karš Ukrainā. Tās uzsver, ka jebkura turpmāka kavēšanās sarunu veikšanā iedragās sabiedrības uzticēšanos vakcinācijai un vakcīnām.

Latvija augstu vērtē EK darbību Covid-19 pandēmijas sākumposmā, nodrošinot vienotu ES centrālo iepirkumu. EK izlēmīgā rīcība palīdzējusi nodrošināt dalībvalstis ar nepieciešamo vakcīnu apjomu un sekmējusi pandēmijas apkarošanu visā ES teritorijā.

Tāpat Latvija novērtē EK līdzšinējos centienus, risinot vakcīnu pārpalikuma dalībvalstīs problēmu. Latvijas vērtējumā pašreizējā situācija vērtējama kā ļoti kritiska - dalībvalstu, tai skaitā Latvijas, noliktavas tiek piepildītas ar vakcīnām, kas paredzētas iznīcināšanai; šāda valsts līdzekļu izšķērdēšana ir nepieļaujama, it īpaši situācijā, kad Eiropa piedzīvo smagu enerģētisko krīzi, ko izraisījis Krievijas iebrukums Ukrainā.

Latvija uzskata, ka ir vitāli svarīgi saglabāt ES dalībvalstu vienotību, dodot EK skaidru mandātu turpināt aktīvas sarunas ar vakcīnu ražotājiem. Īpaši satraucoša ir situācija ar "Pfizer" vakcīnu piegādēm, taču nepieņemama ir arī dažu citu ražotāju rīcība, kuri plāno piegādāt dalībvalstīm pavisam nesen autorizētas vakcīnas ar īsiem derīguma termiņiem.

Latvija ir pateicīga EK par ieguldīto darbu, lai panāktu potenciālu vienošanos ar "Pfizer" par "Comirnaty" vakcīnu piegāžu pārdali nākamo gadu ietvaros, taču uzskata, ka nepieciešams turpināt darbu, līdz tiks sasniegti reāli ilgtermiņa risinājumi. Latvijas skatījumā "Pfizer" centrālā noliktava, kur vakcīnas varēs turēt tikai 120 dienas - turklāt par papildu samaksu no dalībvalstu puses - vērtējams tikai kā nepilnīgs pagaidu risinājums.

Latvija apzinās sarunu ar ražotājiem komplicēto raksturu, tomēr aicina EK ieturēt stingru pozīciju sarunās ar "Pfizer" un citiem vakcīnu ražotājiem, tiecoties uz maksimālo mērķi - līgumu grozījumiem, kas ļautu pilnībā vai daļēji bez finansiālām sankcijām samazināt pasūtīto vakcīnu apjomu un atcelt piegādes, kad vien dalībvalstis to uzskata par nepieciešamu saskaņā ar faktisko epidemioloģisko situāciju un līdz turpmākam paziņojumam vai līdz brīdim, kad ir identificēts ziedojuma saņēmējs. Tādā gadījumā vakcīnas būtu jāpiegādā ziedojuma saņēmējam tieši no ražotāja noliktavas; dalībvalstis maksātu par vakcīnām, taču aizturētās vakcīnas nekādā gadījumā nedrīkst piegādāt dalībvalstīm, un ražotājam būtu jāmaksā par šo vakcīnu iznīcināšanu, kad un ja tas nepieciešams, skaidro VM.

Latvijas skatījumā būtu jāapsver atgriešanās pie standarta nacionālajām iepirkuma procedūrām kā alternatīva pašreizējiem ES kopīgajiem iepirkumiem. Viena no nacionālo procedūru priekšrocībām ir paredzams laiks procedūras ilgumam un līguma slēgšanai atbilstoši nacionālajai likumdošanai. Būtiskākā priekšrocībā, ņemot vērā šobrīd spēkā esošos ES iepirkuma līgumus, ir elastīgāki piegādes līguma nosacījumi, jo pircējs pārstāv savas intereses.

Tāpat nepieciešams skaidri apzināties, ka, piemērojot tikai nacionālā iepirkuma procedūru, dalībvalstis var saskarties ar iespējamību saņemt piedāvājumu ar augstāku cenu vakcīnu devu apjoma dēļ un iespējamo līguma nosacījumu dēļ. Informatīvajā ziņojumā teikts, ka nacionālas iepirkuma procedūras ietvaros noslēgta līguma izpildes laikā vakcīnu deficīta/ paaugstināta pieprasījuma gadījumā prioritāri būs ES centralizētā iepirkuma ietvaros dalībvalstu vajadzībām nodrošināmi apjomi un nepieciešamība.

VM informē, ka 9.decembrī Briselē notiks Eiropas Savienības Nodarbinātības, sociālās politikas, veselības un patērētāju lietu ministru padomes sanāksme. Tajā Latvijas delegāciju pārstāvēs veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP), Latvijas Pastāvīgās pārstāvniecības ES padomniece Marta Veiķeniece, Latvijas Pastāvīgās pārstāvniecības ES pastāvīgās pārstāves vietnieks, vēstnieks Mārtiņš Kreitus, VM nozares padomniece Latvijas Pastāvīgajā pārstāvniecībā ES Irina Porošina, VM nozares padomniece Latvijas Pastāvīgajā pārstāvniecībā ES Santa Ozoliņa un veselības ministra biroja vadītāja Vladislava Marāne.