Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Pasaulē

Krievija izvietojusi raķešu sistēmas netālu no Japānas

© VIA REUTERS/Scanpix/Leta

Krievija izvietojusi mobilās krasta aizsardzības raķešu sistēmas vienā no Kuriļu salām netālu no Japānas, pirmdien paziņojusi Krievijas Aizsardzības ministrija.

Paramuširas salā, Kuriļu salu ziemeļos, izvietotas raķešu sistēmas "Bastion", kuru darbības rādiuss ir 500 kilometri.

"Klusā okeāna flotes krasta aizsardzība atradīsies dežūras režīmā visu diennakti, lai kontrolētu blakus esošo akvatoriju un jūras šauruma zonas," paziņoja ministrija.

Krievijas Aizsardzības ministrija atklāja, ka militārā bāze Paramuširas salā būs apdzīvota visu gadu.

Pirms aptuveni gada Krievija izvietoja "Bastion" sistēmas Matua salā, Kuriļu salu vidusdaļā.

1945.gadā padomju armijas okupēto Kuriļu salu dienviddaļu Japāna joprojām uzskata par savām Ziemeļu teritorijām. Tokija pretendē uz Iturupas, Kunaširas, Šikotanas un Habomai salām, atsaucoties uz divpusējo 1855.gada Traktātu par tirdzniecību un robežām.

Maskava savukārt uzskata, ka Krievijas suverenitāte pār Dienvidkuriļu salām nav apšaubāma.

Teritoriālo domstarpību dēļ starp Japānu un Krieviju pēc Otrā pasaules kara joprojām nav noslēgts oficiāls miera līgums.

Pēdējos gados šķita, ka abas valstis tuvojas problēmas atrisināšanai, bet Krievijas iebrukums Ukrainā ir mainījis situāciju, un Japāna, tāpat kā visa civilizētā pasaule, ir vērsusi pret Maskavu bargas sankcijas.

Japānas sankciju dēļ Krievija izstājās no miera sarunām un iesaldēja kopīgos ekonomiskos projektus, kas saistīti ar Kuriļu salām.

Vašingtonā bāzētā domnīca Stratēģisko un starptautisko pētījumu centrs septembrī savā ziņojumā norādīja, ka iebrukums Ukrainā atstājis ēnā Maskavas īstenoto Kuriļu salu militarizāciju, kas lielā mērā palikusi nemanīta.

"Krievijas soļi, lai palielinātu savu klātbūtni, liecina, ka salas arī turpmāk spēlēs postošu lomu Krievijas un Japānas attiecībās un ka Japānai un ASV vajadzētu padziļināt konsultācijas par Krievijas aktivitātēm reģionā," teikts Stratēģisko un starptautisko pētījumu centra publicētajā ziņojumā.