Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Pasaulē

Prāgā uzstādīta neglaimojoša Putina - goblina skulptūra

© Reuters/Scanpix/Leta

Čehijas galvaspilsētā Prāgā ir uzstādīta goblina skulptūra ar Krievijas prezidenta Vladimira Putina seju, ziņoja Čehijas informācijas aģentūra ČTK.

Šī pagaidu skulptūra uzstādīta vietā, kur no 1980. līdz 2020.gadam atradās padomju ģenerāļa Ivana Koņeva piemineklis. Skulptūru paredzēts pārdot izsolē, bet iegūtos līdzekļus nodot ieroču iegādei Ukrainai.

Skulptūras nosaukums ir "Dēmons Ahrimans", pieminot dēmonu no persiešu mitoloģijas. Skulptūru ir veidojis tēlnieks Dušans Dostāls, un tajā attēlots Putins goblina izskatā, kurš aizgriež gāzes krānu.

Dostāls sacīja, ka šī skulptūra attēlo absolūto ļaunumu un simbolizē atbildīgo par energoresursu cenu kāpumu. Tā arī ietver paralēles ar nacistu līderi Ādolfu Hitleru, jo goblins Putins arī tur labo roku paceltu nacistu sveicienā.

Skulptūras novietošanu organizēja akcijas "Dāvana Putinam" iniciators uzņēmējs Dalibors Dedeks. Viņš informēja, ka skulptūra tiks pārdota izsolē, bet iegūtie līdzekļi tiks novirzīti ieroču iegādei Ukrainai.

"Skulptūrai jākļūst par signālu Čehijai, ka problēma Ukrainā vēl arvien turpinās un tai vajadzīgs risinājums. Otrs signāls ir ukraiņiem, ka mēs esam ar viņiem, bet trešajam signālam jābūt [adresētam] Krievijai, ka tāpat, kā bija piemineklis maršalam Koņevam, kas tiks uztverts pozitīvi, tad tagad viņi uzspļāvuši savai vēsturei," sacīja Dedeks.

Koņeva piemineklis pirms demontāžas 2020.gadā daudzkārt tika aizsegts vai apliets ar krāsu. Tā priekšā arī bija uzstādītas paskaidrojošas plāksnītes par padomju okupāciju.

Pēc Krievijas pilna apjoma iebrukuma Ukrainā Prāgas mērija atņēma Koņevam pilsētas goda pilsoņa titulu un pārdēvēja viņa vārdā nosauktu ielu.