Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Pasaulē

Ukrainas kara 283. diena. Jaunākā informācija [papildināta 18:46]

© SCANPIX

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Krievijas Ukrainas karā 3. decembrī. Ukraina jau deviņus mēnešus varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

18:46. Lielbritānijā aizdomās par naudas atmazgāšanu aizturēts Krievijas miljardieris Mihailu Frīdmans, vēsta pravda.com.ua Vēlāk viņš tika atbrīvots pret drošības naudu.

17:49 Lielbritānijas Nacionālā noziedzības apkarošanas aģentūra aizdomās par naudas atmazgāšanu aizturēja Krievijas miljardieri Mihailu Frīdmanu un vēlāk atbrīvoja pret drošības naudu.

16:32 Kremļa preses sekretārs Dmitrijs Peskovs paziņoja par Krievijas prezidenta Vladimira Putina plāniem "vēlāk" ierasties Ukrainas okupētajās teritorijās.

15:15 Saskaņā ar NASA Harvest pētījumu, Krievijas Federācija nozagusi Ukrainas graudus vismaz 1 miljarda dolāru vērtībā, ziņo Bloomberg.

Aģentūra norāda, ka gandrīz 6 miljoni tonnu kviešu, aptuveni 88% no okupētajās teritorijās iesētās ziemāju labības, tika novākti no Ukrainas nekontrolētām teritorijām, un nenovāktās platības lielākoties atradās gar frontes līniju.

Gandrīz ceturtā daļa Ukrainas kviešu tiek audzēti teroristiskās valsts anektētajās zemē. NASA ražas aplēses attiecas uz kviešiem un neietver citas kultūras vai pārtikas produktus, kas pašlaik ir glabāti.

11:51 Krievijas spēki veica divus raķešu uzbrukumus vienai no Zaporižjas rajona apdzīvotajām vietām, ziņoja OVA vadītājs Oleksandrs Staruhs.

11:23 No 3.decembra līdz 5.decembrim, ieskaitot, turpināsies humānās palīdzības pasākumi, lai evakuētu ukraiņus, kuri šobrīd atrodas Dņipro upes kreisajā krastā kādā vasarnieku ciematā, un kuriem nebija laika pamest okupēto teritoriju.

10:05 No krievu gūsta līdz šim ir atbrīvots 1331 ukrainis, piektdienas vakarā savā videouzrunā paziņoja Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis.

Ukrainas prezidents piektdien apbalvoja ukraiņu varoņus, kas atbrīvoti no krievu gūsta, un tos, kas sekmējuši viņu atbrīvošanu.

"Es tagad gribu vēlreiz pateikties visiem, kas pilda šo uzdevumu. 1331 - tik daudz [ukraiņu] jau i izdevies atbrīvot [no gūsta] pilna apjoma kara laikā," sacīja Zelenskis.

Viņš kārtējo reizi uzsvēra, ka Ukraina neatstās nevienu ukraini Krievijas cietumos, nometnēs un izolatoros.

"Mēs atceramies visus. Pienāks diena - atkal sveiksim brīvībā," piebilda Zelenskis.

Ceturtdien Ukrainā no krievu gūsta atgriezās 50 Ukrainas karavīri, starp kuriem bija Mariupoles un "Azovstaļ" aizstāvji, gūstekņi no Olenivkas, ievainotie kaujās Doneckas, Luhanskas un Zaporižjas virzienos

09:45 Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz sestdienas rītam sasnieguši 90 600 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs.

Diennakts laikā iznīcināti 510 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma 24.februārī krievi zaudējuši 2917 tankus, 5886 bruņutransportierus, 1906 lielgabalus, 395 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 210 zenītartilērijas iekārtas, 280 lidmašīnas, 263 helikopterus, 1572 bezpilota lidaparātus, 531 spārnoto raķeti, 4472 automobiļus un autocisternas, 16 kuģus un ātrlaivas, kā arī 163 specializētās tehnikas vienības.

Krievijas zaudējumu apmērs tiek precizēts, jo informācijas ieguvi traucē karadarbība.

08:58 Aizvadītajā diennaktī Ukrainas Aizsardzības spēku vienības atvairījušas Krievijas iebrucēju uzbrukumus Luhanskas apgabala Červopopovkas un Doņeckas apgabala Soledaras, Opitnojes, Ņeļskojes, Krasnohorovkas un Marjinkas apdzīvotās vietās.

00.10. Eiropas Savienība (ES) pievienosies G7 valstīm, nosakot cenu griestus Krievijas naftai 60 ASV dolāru apmērā par barelu, piektdien paziņojis Polijas vēstnieks ES.

Polija, kas vēlējās vēl zemāku likmi, atsaukusi savus iebildumus, beidzot atbalstot ES ierosinājumu. Lēmums oficiāli tiks izziņots nākamnedēļ, atklāja Polijas vēstnieks ES Andžejs Sadoss.