Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

Ukrainas kara 282. diena. Jaunākā informācija [papildināts 21:52]

© Scanpicx

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Krievijas Ukrainas karā 2. decembrī. Ukraina jau deviņus mēnešus varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

21.52. Eiropas Komisija (EK) piektdien ierosinājusi kriminalizēt izvairīšanos no ES sankcijām bloka robežās.

"Sodu saskaņošana par ES sankciju pārkāpšanu nozīmētu, ka vairs nav caurumu, vairs nav droša patvēruma un vairs nav spēļu ar sistēmu," norādīja EK viceprezidente Vera Jurova.

20.01. Eiropas Savienība (ES) pievienosies G7 valstīm, nosakot cenu griestus Krievijas naftai 60 ASV dolāru apmērā par barelu, piektdien paziņojis Polijas vēstnieks ES.

Polija, kas vēlējās vēl zemāku likmi, atsaukusi savus iebildumus, beidzot atbalstot ES ierosinājumu. Lēmums oficiāli tiks izziņots nākamnedēļ, atklāja Polijas vēstnieks ES Andžejs Sadoss.

19.20. Lietuvas Kultūras ministrija ieteikusi pasākumu organizatoriem neaicināt Krievijas māksliniekus uzstāties Lietuvā, ja vien viņi nav nosodījuši Vladimira Putina režīmu.

"Atgādinām kultūras iestādēm, asociācijām un pasākumu organizatoriem, ka Kultūras un Ārlietu ministrija ir ieteikusi uz laiku ierobežot sadarbību un neaicināt Krievijas skatuves māksliniekus un kultūras jomas darbiniekus uz Lietuvu, ja vien viņi nav publiski nosodījuši Kremļa militāro agresiju pret Ukrainu un demokrātisko pasauli," ministrija paziņoja piektdien.

17.55. Bijušais ASV izlūkdienestu līdzstrādnieks Edvards Snoudens ir saņēmis Krievijas pasi, piektdien vēsta ziņu aģentūra TASS.

Snoudena advokāts Anatolijs Kučerena paziņoja, ka 39 gadus vecais Snoudens ir saņēmis pasi un devis uzticības zvērestu Krievijai.

Jau ziņots, ka Krievijas prezidents Vladimirs Putins septembrī piešķīra Krievijas pilsonību Snoudenam, kurš kopš informācijas nopludināšanas 2013.gadā par ASV izspiegošanas programmām dzīvo Krievijā.

16:37 Hersonā 2. decembra dienas vidū elektroapgāde ir atjaunota 75% iedzīvotāju, kas ir par 10% vairāk nekā iepriekšējā dienā. Atver bankas un atjaunojas mobilie sakari.

15:13 Ukrainas armija iznīcinājusi Krievijas elektroniskās karadarbības kompleksu Zaporožjes apgabala okupētajā Poloģijas pilsētā.

14:13 Kupjanas rajonā atklāta svarīgu dokumentu slēptuve, ko okupanti atkāpšanās laikā nepaguva iznīcināt.

13:50 Nikolajevas OVA priekšsēdētājs Vitālijs Kims ziņoja, ka Krievijas okupanti jūrā izveduši kuģus ar 12 raķetēm "Kalibr".

13:10 Starptautiskā Atomenerģijas aģentūra (IAEA) cer līdz šā gada beigām panākt vienošanos ar Krievijas Federāciju un Ukrainu par drošības zonas izveidi Zaporožjes atomelektrostacijā.

To intervijā Itālijas laikrakstam La Repubblica norādījis SAEA ģenerāldirektors Rafaels Grosi, raksta Reuters.

12.03. Ukrainas Drošības dienests trīs valsts apgabalos veic kratīšanu Maskavas patriarhāta pareizticīgās baznīcas dievnamos un klosteros, piektdien pavēstīja dienests. "Pretizlūkošanas pasākumi" notiek dievnamos, vīriešu un sieviešu klosteros Aizkarpatu, Žitomiras un Rivnes apgabalos, platformā "Telegram" pavēstīja SBU.

Operācijas mērķis ir nepieļaut "Krievijas specdienestu graujošo darbību", konkrēti - nepieļaut, ka "reliģiskās kopienas tiek izmantotas kā "krievu miera" šūniņas".

11.50. Naktī no 1. uz 2. decembri krievu okupanti uzbruka ciemam netālu no Čuhujivas pilsētas Harkovas apgabalā, nodarot bojājumus piecstāvu dzīvojamai ēkai un ievainojot divus cilvēkus, ziņo portāls pravda.com.ua.

11.37. Eiropas Komisijas viceprezidente Vera Jourova, kas ir atbildīga par dezinformācijas apkarošanu tiešsaistē, izteikusi brīdinājumu miljardierim Īlonam Maskam par iespējamu palīdzību Krievijas režīmam. Jourova aicina "Twitter" apkarot Krievijas propagandu mikroblogošanas vietnē, vēsta portāls pravda.com.ua.

10.30. Jelgavas poliklīnika sākusi ierakumu sveču izgatavošanas un medicīnisko iekārtu ziedošanas akciju, lai palīdzētu arī turpmāk nodrošināt veselības aprūpes pakalpojumus kara pārņemtajā valstī kā kaujās ievainotajiem, tā civiliedzīvotājiem.

10.21. ASV kopā ar NATO sabiedrotajiem risina sarunas ar vairākām Tuvo Austrumu valstīm, lai no šī reģiona uz Ukrainu pārvietotu klases "zeme-gaiss" raķešu sistēmas NASAMS, pavēstīja šo sistēmu ražošanas uzņēmuma "Raytheon Technologies Co." vadītājs Gregs Heiss. Mērķis ir panākt, ka šīs pretgaisa aizsardzības sistēmas tiek nosūtītas Ukrainai trīs līdz sešu mēnešu laikā, bet ASV pēc tam 24 mēnešu laikā būtu uz Tuvajiem Austrumiem jānosūta jaunas sistēmas NASAMS.

09.27. ASV senatori republikānis Rodžers Vikers un demokrāts Bens Kardins iesnieguši likumprojektu par Krievijas algotņu saukšanu pie atbildības, ar kuru ASV valsts sekretāram pieprasīts atzīt Krievijas algotņu grupējumu "Vagner" par ārvalstu teroristu organizāciju, teikts ceturtdien senatora Vikera mājaslapā publicētajā paziņojumā.

08.44. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz piektdienas rītam sasnieguši 90 090 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Diennakts laikā iznīcināti 650 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma 24.februārī krievi zaudējuši 2916 tankus, 5883 bruņutransportierus, 1905 lielgabalus, 395 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 210 zenītartilērijas iekārtas, 280 lidmašīnas, 262 helikopterus, 1564 bezpilota lidaparātus, 531 spārnoto raķeti, 4464 automobiļus un autocisternas, 16 kuģus un ātrlaivas, kā arī 163 specializētās tehnikas vienības.

08.00. Ukraina saņems Zviedrijas palīdzības "ziemas paketi" teju 323 miljonu eiro vērtībā, arī pretgaisa aizsardzības sistēmas, platformā "Telegram" pavēstīja Ukrainas premjerministrs Deniss Šmihaļs.

07.12. Baltkrievijas autoritārais līderis Aleksandrs Lukašenko negrib iesaistīties karā ar Ukrainu un rada informatīvo fonu, lai pretotos Krievijas spiedienam, jaunākajā analīzē par Krievijas iebrukumu Ukrainā norāda ASV Kara studiju institūts (ISW).

Lukašenko ceturtdien sacīja: "Ukraina ar jebkādu ieganstu, visdrīzāk, cenšas konfliktā ievilkt NATO dalībvalstu karaspēku. To visu apstiprina nesenā raķetes nogāšanās Polijā." Savukārt Baltkrievijas aizsardzības ministrs Viktors Hreņins sacīja: "Negribu, lai kāds baidītos, ka rīt sāksies karš. Un arī prezidents savā ziņojumā uzsvēra - tiešas gatavošanās karam nav."

05.44. Kopš Krievijas pilna apjoma iebrukuma sākuma ir krituši līdz 13 000 Ukrainas karavīru, ceturtdien paziņoja Ukrainas prezidenta Volodimira Zelenska padomnieks Mihailo Podoļaks. "Mums ir oficiālas aplēses no Ģenerālštāba (..) Un tajās ir no 10 000 līdz 13 000 mirušo," Podoļaks paziņoja Ukrainas televīzijas 24.kanālam.

03.56. Itālijas jaunā valdība premjerministres Džordžijas Meloni vadībā ceturtdien vienprātīgi pieņēma dekrētu, kas paredz pagarināt ieroču piegādes Ukrainai līdz 2023.gada 31.decembrim, ziņoja laikraksts "Corriere della Sera".

00.10. Norvēģijas valdība nolēmusi 2023.gadā palielināt to instruktoru skaitu, kas piedalās starptautiskajās iniciatīvās Ukrainas militārpersonu apmācībai no 75 līdz 150.