Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Pasaulē

Latvijas armijas karavīri piedalīsies starptautiskajā operācijā pie Persijas līča

© Dmitrijs Suļžics/F64

Saeima šodien apstiprināja Nacionālo bruņoto spēku (NBS) dalību starptautiskajā operācijā "Sentinel" Hormuza šaurumā, kas atrodas blakus Persijas līcim.

Nepastāvīgā drošības situācija Hormuza šaurumā esot izraisījusi globālus drošības un ekonomiskās stabilitātes riskus, līdz ar to ASV 2019.gada Bahreinā izveidoja starptautiskās kuģniecības drošības atjaunošanas iniciatīvu, kurā iesaistītās valstis varētu kolektīvi apsargāt Persijas līcī pārvietojošos kuģus, tādējādi nodrošinot navigācijas brīvību un tirdzniecības plūsmu.

Operācijā "Sentinel" ASV uzaicināja pievienoties partnerus, tostarp arī Latviju. ASV jau sākotnēji ir Latviju aicinājušas solidarizēties un gan politiski, gan praktiski atbalstīt operāciju, nosūtot karavīrus dalībai tajā. Operācijas rajons ir Bahreina, ASV Gaisa spēku bāze.

Saeimas lēmums ir politisks apstiprinājums pievienoties šai operācijai. Līdz ko būs noslēgts saprašanās memorands ar Bahreinu, ir plānots nosūtīt vismaz vienu NBS virsnieku atbalstam operācijas īstenošanai.

Karavīri uz operācijas rajonu tiks sūtīti tikai pēc saprašanās memoranda noslēgšanas ar Bahreinu, taču ir būtiski pievienoties operācijai politiski.

ASV ir ilggadējs Latvijas stratēģiskais partneris un sabiedrotais, ieņemot nozīmīgu lomu Latvijas un Baltijas reģiona drošības stiprināšanā. Tādējādi arī Latvijai no politiskā viedokļa ir būtiski atsaukties uz ASV aicinājumu iesaistīties šajā starptautiskajā operācijā.

Hormuzs ir šaurs un stratēģiski svarīgs jūras šaurums, kas savieno Persijas līci ar Omānas līci. Ziemeļos no šī šauruma ir Irāna.