Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

Eiropadomes prezidents aicina Ķīnu izmantot savu ietekmi uz Krieviju

© AP/Scanpix/Leta

Eiropadomes prezidents Šarls Mišels sarunās ar Ķīnas prezidentu Sji Dzjiņpinu ceturtdien Pekinā vēlreiz mudinājis Ķīnu izmantot savu ietekmi uz Krieviju, lai palīdzētu izbeigt karu Ukrainā.

Sji savukārt brīdinājis par Ukrainas konflikta eskalāciju un paplašināšanos. Sji sacījis, ka arī krīzes blakusefekti ir jākontrolē un miera sarunas ir nepieciešamas, vēstīja Ķīnas televīzija.

Ķīna vēlas "turpināt spēlēt konstruktīvu lomu savā veidā", sacījis Sji.

Eiropas avoti ziņoja, ka Sji un Mišels abi uzsvēruši, ka "kodoldraudi ir bezatbildīgi un ļoti bīstami."

Mišels sacījis, ka ES paļaujas uz Ķīnu kā ANO Drošības padomes pastāvīgo locekli, ka tā ietekmēs Krieviju un panāks, ka Maskava respektē ANO statūtus, un palīdzēs izbeigt karu Ukrainā, atklāja Eiropas Savienības (ES) preses pārstāvis.

Ķīna līdz šim nav kritizējusi Krievijas iebrukumu Ukrainā, bet gan drīzāk atbalstījusi prezidentu Vladimiru Putinu. Lai gan ir bijušas pazīmes, ka Pekina mazina savu atbalstu Kremlim, diplomātiskās attiecības starp abām valstīm joprojām ir spēcīgas.

Sagaidāms, ka Sji un Mišela sarunās tiks apspriestas arī saspīlētās ES un Ķīnas attiecības.

ES aktīvi tiek diskutēts par attiecībām ar Ķīnu, ņemot vērā bažas par cilvēktiesību ievērošanu šajā valstī, Pekinas draudiem Taivānai, spiedienu, ko Ķīna tirdzniecībā izdara uz vairākām ES valstīm, un atbalstu Krievijai.

Sji sacījis, ka Pekina "iebilst pret visām jauna Aukstā kara formām", ziņoja televīzija.

Neminot nekādus konkrētus jautājumus, Sji uzsvēris, ka nav pieļaujama valstu jaukšanās vienai otras lietās. Tas, visticamāk, ir mājiens, ka citām valstīm nevajadzēti iesaistīties tādos jautājumos kā Taivāna, ko Pekina uzskata par savas teritorijas daļu.

Stingro Covid-19 ierobežojumu dēļ Mišela vizīte Pekinā ilgs tikai vienu dienu un notiks slēgtā lokā.