Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Pasaulē

ANO lūdz rekordlielu summu humānajai palīdzībai 2023.gadā

© Reuters/Scanpix/Leta

ANO aģentūras un citas palīdzības organizācijas aplēsušas, ka humānajai palīdzībai nākamgad nepieciešami 51,5 miljardi ASV dolāru, kas ir rekordliela summa, un aicinājušas ziedot naudu.

2022.gadā ANO lūdza ziedot 41 miljardu ASV dolāru. Gada laikā šīs summa tika palielināta līdz 50 miljardiem eiro, bet tika savākta tikai puse no tās.

ANO aplēsusi, ka nākamgad ārkārtēja palīdzība būs nepieciešama 339 miljoniem cilvēku, kas ir par 65 miljoniem vairāk nekā tika aplēsts pirms gada.

"Tas ir fenomenāls skaitlis un tas ir nomācošs skaitlis," norādīja ANO ārkārtas palīdzības koordinators Martins Grifits, piebilstot, ka "nākamais gads būs lielākā humānā programma", kādu pasaule pieredzējusi.

Ja visi cilvēki, kam nepieciešama ārkārtēja palīdzība, dzīvota vienā valstī, tā būtu trešā lielākā valsts pasaulē aiz Ķīnas un Indijas, viņš piebilda.

Jaunās aplēses nozīmē, ka 2023.gadā palīdzība būs nepieciešama vienam no 23 cilvēkiem, salīdzinot ar vienu no 95 - 2015.gadā.

"Nāvējošs sausums un plūdi rada haosu kopienās no Pakistānas līdz Āfrikas ragam," sacīja Grifits, norādot arī uz karu Ukrainā, kas "daļu Eiropas ir pārvērtis par kaujas lauku".

ANO norādīja, ka līdz šī gada beigām akūta pārtikas nedrošība būs skārusi vismaz 222 miljonus cilvēku 53 valstīs, un 45 miljoniem no viņiem draud bads.

Grifits sacīja, ka piecas valstis jau faktiski piedzīvo badu, un tās ir Afganistāna, Etiopija, Haiti, Somālija un Dienvidsudāna.

Pieaudzis arī bēgļu, pārvietoto personu un patvērumu meklētāju skaits.

"Un tas viss papildus tiem postījumiem, ko pasaules nabadzīgākajiem iedzīvotājiem nodarījusi pandēmija," piebilda Grifits. Viņš norādīja, ka piedzīvoti arī pērtiķu baku, Ebolas vīrusa, holeras un citu slimību uzliesmojumi.

Vairākas valstis smagi skāruši konflikti, tai skaitā Ukrainu, kur Krievijas pilna mēroga iebrukums radījis miljoniem cilvēku vajadzību pēc palīdzības.

Globālā humānās palīdzības plāna mērķis būs sniegt 1,7 miljardu dolāru palīdzību skaidrā naudā 6,3 miljoniem cilvēku kara plosītajā valstī, kā arī 5,7 miljardus dolāru, lai palīdzētu miljoniem ukraiņu apkārtējās valstīs.