Velsas princis Viljams dodas uz ASV, bet ar brāli Hariju netiksies

Velsas princis Viljams un princese Keita šodien dodas pirmajā ārvalstu vizītē jaunajā statusā © Reuters/Scanpix

Velsas princis Viljams un viņa dzīvesbiedre Keita šodien uzsāk trīs dienu vizīti ASV, kuras kulminācija būs piektdien ieplānotā vides aizsardzības balvas Earthshot pasniegšanas ceremonija Bostonā. Britu troņmantniekam un viņa sievai sagatavota piesātināta vizītes programma, kurā iekļautas daudzas tikšanās ar ekologiem un pedagogiem, taču brāli Hariju, kurš kopā ar savu sievu Meganu Mārklu 2020. gadā pārcēlās uz Kaliforniju, viņš neplāno sastapt.

Pēc karalienes Elizabetes II nāves šā gada septembrī un karaļa Čārlza III kāpšanas tronī, mainījās arī viņa vecākā dēla Viljama statuss - 40 gadu vecumā viņš kļuva par troņmantnieku. Tas nozīmē plašākus pienākumus un karaļnama pārstāvēšanu starptautiskā mērogā, norāda BBC, uzsverot, ka Viljama un Keitas vizīte ASV ir viņu pirmais brauciens uz ārzemēm jaunajā statusā.

Šis ceļojums gan bija ieplānots vēl pirms Elizabetes II nāves. Princis Viljams aktīvi pievērsies labdarības projektiem, kuru mērķis ir ekoloģiskās situācijas uzlabošana uz mūsu planētas, un tieši pēc viņa iniciatīvas pagājušajā gadā tika pasniegti pirmie Earthshot apbalvojumi. Finansējumu viena miljona sterliņu mārciņu apmērā saņem pieci inovāciju projekti, kas vērsti uz vides aizsardzības jautājumu risināšanu, bet starp žūrijas locekļiem līdz ar Viljamu ir arī ekoloģijas eksperti un tāda slavenība kā aktrise Keita Blanšeta.

Balvas pasniegšanas ceremonija piektdienas vakarā notiks Bostonas koncertzālē MGM Music Hall, un pasākumā uzstāsies gan jaunās paaudzes iecienītā dziedātāja Billija Eiliša, gan Enija Lenoksa, kura labāk pazīstama tiem, kuriem jau ir pāri piecdesmit. Velsas prinča pārstāvji uzsvēruši, ka šis pasākums ir uzskatāms par viņa viesošanās kulmināciju un nozīmīgāko brīdi.

Gan britu, gan amerikāņu mediji raksta, ka jau kārtējo reizi izpaužas Vindzoru karaļnamā novērojamās domstarpības starp Viljamu un viņa divus gadus jaunāko brāli Hariju. Lai gan Harijs dzīvo ASV, viņš negrasās apmeklēt pasākumu, kura galvenā zvaigzne būs Viljams, savukārt troņmantnieks nedosies uz Ņujorku, kur Harijam un Meganai nākamnedēļ tiks pasniegta Roberta Kenedija vārdā nosauktā balva par ieguldījumu cilvēktiesību aizstāvēšanā.

Svarīgākais