Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Pasaulē

Polijas amatpersona: Iespējamība, ka Polijai nāksies piedalīties karā, ir ļoti augsta

© Pixabay.com

Kara iespējamība, kurā būtu iesaistīta, šobrīd ir pārāk augsta, lai mēs šo scenāriju traktētu tikai kā hipotētisku, Krakovas AGH Zinātnes un tehnoloģijas universitātē lekcijā sacīja Polijas Valsts aizsardzības ministrijas vadītāja vietnieks Marcins Ociepa, vēsta "Krakow TVP3".

"Kāda ir iespējamība, ka Polijai vajadzēs piedalīties karā? Ļoti augsta. Pārāk augsta, lai mēs šo scenāriju traktētu tikai kā hipotētisku. Ja iespējamība ir vismaz 30 procenti, es jau tam gatavojos," viņš piebilda, uzsverot, ka tas ir viņa personīgais viedokliis.

Pēc ministra vietnieka domām, Krievijas konflikta iespējamība ar NATO šodien ir ļoti augsta, tāpat augsta ir arī konflikta iespējamība starp Ķīnu un ASV. "Ja mēs skatāmies uz 20. gadsimta pieredzi, šī gada notikumi mums liek izturēties kā pret Otro auksto karu. Un šīs eskalācijas risks ir ļoti nopietns" - teica Marcins Ociepa.
Pēc Valsts aizsardzības ministrijas vadītāja vietnieka teiktā, lielais konflikta eskalācijas risks liek steidzami meklēt vienprātību, kad runa ir par drošību, aizsardzību un ārpolitiku.

"Tas, ko mēs redzam šodien, nav viens konfliktiem, kādi bija pēc Otrā pasaules kara, bet gan tiešs, pilna mēroga konflikts, kurā ir iesaistīta lielākā valsts pasaulē, un saskaņā ar pirmskara datiem - otra lielākā armija pasaulē,” sacīja ministra vietnieks.

Kā viņš piebilda, kara gaitai būs izšķiroša nozīme Ķīnas plānos "ne tikai attiecībā uz Taivānu". Krievijas izraisītā konflikta ietekmē mainīsies arī Eiropas Savienība.