Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Pasaulē

Ukrainas kara 280. diena. Jaunākā informācija [papildināts 21:52]

© Scanpix

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Krievijas Ukrainas karā 30. novembrī. Ukraina jau deviņus mēnešus varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

21.52. Starlink ierīču cena Ukrainā kopš gada sākuma ir gandrīz dubultojusies, vēsta pravda.com.ua.

20.05. ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens telekanālam CNN apstiprinājis, ka NATO valstis plāno investēt munīcijas ražošanā padomju tipa ieročiem, kādi ir Ukrainas armijai.

"Mēs apsveram visas iespējas, lai nodrošinātu [Ukrainas armiju] ar to, kas tai nepieciešams un kas būtu efektīvs. Tai skaitā padomju laika ieroču sistēmām, kas jau vairākus gadu desmitus atrodas Ukrainas bruņoto spēku inventārā - piemēram, mēs nodrošinātu munīcijas piegādi šādiem ieročiem. Tādā gadījumā tas nozīmē, ka jāražo kaut kas, kas sen nav ražots," sacīja Blinkens.

19.22. Krievijas prezidents Vladimirs Putins tic tam, ko viņš redz, tāpēc ir būtiski, ka Baltijas valstīs atrodas sabiedroto bruņotie spēki, diskusijā "Baltijas valstu drošība Krievijas agresijas Ukrainā ēnā: mācības un perspektīvas" uzsvēra Eiropas Parlamenta deputāte, bijusī Igaunijas ārlietu ministre Marina Kaljuranda.

18:59 Eiropas Komisija (ES) trešdien izklāstījusi pamatus īpašas tiesas izveidošanai, lai izmeklētu un tiesātu noziegumus, ko Krievija pastrādājusi Ukrainā.

EK arī izklāstīja, kā Rietumu sankciju rezultātā iesaldētos Krievijas līdzekļus varētu izmantot kā iespējamo avotu Ukrainas atjaunošanas finansēšanai.

"Krievijas šausminošie noziegumi nepaliks nesodīti," video tviterī paziņoja Eiropas Komisijas prezidente Urzula fon der Leiena.

17:38 Lielbritānija papildinājusi Krievijas sankciju sarakstu, cita starpā nosakot sankcijas vairākām amatpersonām un vairāku Krievijas reģionu gubernatoriem, kas atbildīgi par pilsoņu mobilizāciju karam Ukrainā, trešdien pavēstīja Lielbritānijas Ārlietu ministrija.

16:12 Viens no galvaspilsētas "Nesagraujamajiem punktiem" atrodas Kijevas pirmstiesas aizturēšanas izolatorā, tāpēc Kijevas iedzīvotāji nepieciešamības gadījumā aicināti izmantot tā pakalpojumus

15:22 30. novembra rītā no Krievijas Federācijas teritorijas ar artilēriju un mīnmetējiem apšaudīti Čerņigovas un Sumu apgabali - kopumā fiksēts 40 šāvienu.

14:31 No trešdienas, 30. novembra, Melnajā jūrā kaujas dežūras pilda 9 Krievijas kuģi, no tiem viens ir spārnoto raķešu Calibr nesējs ar 8 raķetēm

14:06 30. novembra rītā Krievija atkal apšaudīja Hersonu, nogalinot vienu cilvēku, bet otru ievainojot.

12.57. Krievijas karaspēks pārvieto slimnīcas aprīkojumu no Polohijas uz okupēto Mariupoli, vēsta pravda.com.ua "Okupantiem Zaporižjas frontē kļūst pārāk "karsti". Krievi nolēmuši pārcelt slimnīcu no īslaicīgi okupētās Polohijas uz Mariupoli," "Telegram" ziņo Melitopoles mērs.

12.35. Lai turpinātu atbalstīt Ukrainu kara apstākļos, SIA "Jelgavas pilsētas slimnīca" dāvina rentgena aparātu Černihivas slimnīcai. Vakar rentgena aparāts nogādāts Rīgā, lai kopā ar ziedojumiem no citām Latvijas ārstniecības iestādēm dotos ceļā uz Ukrainu.

11.04. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz trešdienas rītam sasnieguši 88 880 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Diennakts laikā iznīcināti 500 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma 24.februārī krievi zaudējuši 2914 tankus, 5872 bruņutransportierus, 1902 lielgabalus, 395 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 210 zenītartilērijas iekārtas, 280 lidmašīnas, 261 helikopteru, 1562 bezpilota lidaparātus, 531 spārnoto raķeti, 4429 automobiļus un autocisternas, 16 kuģus un ātrlaivas, kā arī 163 specializētās tehnikas vienības.

10.13. Krievijā Brjanskas apgabalā, kas atrodas līdzās robežai ar Ukrainu, naktī uz trešdienu aizdegušies rezervuāri ar naftas produktiem, pavēstījis apgabala gubernators Aleksandrs Bogomazs. Atsaucoties uz avotiem, "Telegram" kanāls 112 un laikraksts "Izvestija" apgalvo, ka no lidrobota nomesta pagaidām neidentificēta munīcijas vienība, kas eksplodējusi, izraisot aizdegšanos.

10.02. Ukrainai cenšoties dot pienācīgu pretsparu Krievijas triecieniem kritiskās infrastruktūras objektiem, NATO valstīm būtu jāļauj Kijivai izmantot ieročus triecieniem militāriem objektiem Krievijas iekšienē, otrdien NATO ārlietu ministru sanāksmes kuluāros izteicies Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs.

"Mums ir jāļauj ukraiņiem izmatot ieročus triecienu veikšanai raķešu objektiem vai lidlaukiem, no kuriem šīs operācijas tiek izvērstas," intervijā Bukarestē uzsvēris ministrs.

09.16. Somijas premjerministre Sanna Marina trešdien atzina, ka Rietumvalstīm ir jānodrošina, lai sankcijas pret Krieviju būtu "arvien smagākas", jo karš ietekmē visus - ne tikai nevainīgus civiliedzīvotājus, kas mirst Ukrainā, bet arī cilvēkus visā pasaulē, kas izjūt energoresursu cenu kāpumu.

07.12. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis ir pārliecināts, ka līdz gada beigām Krievija būs zaudējusi 100 000 savu karavīru. Šādu pārliecību prezidents pauda otrdien savā ikvakara uzrunā.

05.44. Somijas premjerministre Sanna Marina trešdien atzina, ka viņas valstij ir jāsniedz lielāks atbalsts un vairāk ieroču Ukrainai, lai nodrošinātu tās uzvaru karā pret Krieviju.

04.53. Čehijas sabiedriskā iniciatīva "Dárek pro Putina" ("Dāvana Putinam") ir publiskojusi petīciju ar ierosinājumu atslēgt elektroenerģiju, gāzi un ūdeni ēkām, kuras pieder Krievijas vēstniecībai. Šī petīcija ir atbilde uz Krievijas īstenoto Ukrainas enerģētikas infrastruktūras sistemātisko postīšanu.

03.38. Krievijas Kurskas apgabalā, kas robežojas ar Ukrainu, otrdien divos rajonos tika pārtraukta elektroapgāde, un vietējās varas iestādes vainoja Ukrainas armiju. "Tieši šobrīd Ukrainas Bruņotie spēki apšauda Sudžas rajonu. Pavisam ir fiksēti apmēram 11 atlidojuši šāviņi," paziņoja Kurskas apgabala gubernators Romans Starovoits.

02.36. Vācijas federālais kanclers Olafs Šolcs otrdien telefonsarunā ar Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski apsolīja jaunu Vācijas atbalstu Ukrainai.

01.29. Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija šodien skatīs valdības atbalstīto lēmumu, ka Latvija garantēs ap 8,1 miljonu eiro no Eiropas Komisijas aizdevuma Ukrainai.

00.10 Polijas premjerministrs Mateušs Moraveckis paziņoja par izmaiņām Ukrainas bēgļu uzņemšanas nosacījumos - no 2023.gada marta bēgļiem būs jāmaksā par uzturēšanos kolektīvās izmitināšanas iestādēs.