Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Pasaulē

Ukrainas kara 279. diena. Jaunākā informācija [papildināts 22:32]

© Pixabay.com

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Krievijas Ukrainas karā 29. novembrī. Ukraina jau deviņus mēnešus varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

22:32 29. novembra vakarā puse no krieviem atbrīvotās Hersonas jau ir pieslēgta elektrotīklam.

21:48 Premjerministrs Deniss Šmihals sacīja, ka Ukrainai ir pietiekami daudz enerģijas resursu, jo īpaši degvielas, lai stabili pārdzīvotu ziemu.

21:09 G7 grupas valstis otrdien vienojušās izveidot tīklu, lai koordinētu Ukrainā pastrādāto kara noziegumu izmeklēšanu.

"Ukrainā pastrādāto zvērību izmeklēšana ilgs gadus, varbūt pat gadu desmitus. Bet mēs būsim labi sagatavoti un turpināsim tik ilgi, cik nepieciešams," paziņoja Vācijas tieslietu ministrs Marko Bušmans.

G7 valstu tieslietu ministru sanāksmē Berlīnē piedalījās arī Starptautiskās Krimināltiesas īpašie prokurori, Vācijas federālais prokurors un Ukrainas tieslietu ministrs.

Ministru kopīgajā paziņojumā teikts, ka G7 valstis nodrošinās, lai katrā valstī ir centrālais punkts starptautisku noziegumu izmeklēšanai.

Bušmans žurnālistiem sacīja, ka tas nodrošinās, ka valstis un starptautiskās organizācijas varēs efektīvāk dalīties informācijā par pierādījumiem un juridiskajām prasībām.

Ministrs piebilda, ka seksuālās vardarbības upuru liecības jāfiksē tādā veidā, lai tās varētu iesniegt tiesā un tādējādi cietušajiem liecība būtu jāsniedz tikai vienu reizi.

Bušmans norādīja, ka otrdienas tikšanās ir pirmā šāda veida sanāksmi G7 vēsturē, i piebilstot, ka Vācijai līdz šim bijusi vadošā lomu citās valstīs pastrādāto kara noziegumu vaininieku tiesāšanā.

Saskaņā ar universālās jurisdikcijas principu Vācija notiesājusi divus bijušos Sīrijas izlūkdienesta virsniekus prāvā par valsts atbalstītu spīdzināšanu Sīrijā

18:14 Ukraina saņēmusi reaktīvās zalvju iekārtas no Francijas, otrdien paziņojis aizsardzības ministrs Oleksijs Rezņikovs.

"LRU no Francijas ir ieradusies Ukrainā! Ukrainas armija tagad ir vēl spēcīgāka," tviterī pavēstījis ministrs.

Francijas piegādātā sistēma LRU ir jau ceturtais moderno reaktīvo zalvju iekārtu modelis, ko Ukrainai piešķīruši Rietumu sabiedrotie. Iepriekš Kijiva saņēmusi HIMARS, M270 un MARS II.

LRU darbības rādiuss ir aptuveni 70 kilometri.

Ukrainas armija pēdējos mēnešos ir izmantojusi Rietumu piegādātās sistēmas uzbrukumos krievu komandpunktiem un munīcijas noliktavām dziļi iebrucēju kontrolētajā Ukrainas teritorijā. Bez Rietumu palīdzības Ukraina šādus uzbrukumus nespētu veikt.

17.01. NATO valstu ārlietu ministri otrdien pulcējas sanāksmē Bukarestē, lai divu dienu laikā spriestu par Ukrainai piešķiramās palīdzības formām un apjomiem.

Pirms tikšanās alianses ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs sacīja, ka NATO būs gatava aizstāvēt katru savas teritorijas collu.

16.35. Lietuvas Iekšlietu ministrija ierosinājusi līdz 16.martam pagarināt Krievijas un Baltkrievijas pierobežā noteikto ārkārtējo situāciju, jo turpinās Krievijas karš Ukrainā un nelegālā migrācija no Baltkrievijas.

Iepriekšējo reizi ārkārtējā situācija tika pagarināta septembrī un spēkā ir līdz 16.decembrim.

15.35. No 5.decembra juridiskajām personām Igaunijā aizliegts importēt naftas izcelsmes kurināmo un eļļas no Krievijas, savukārt privātpersonām tāds aizliegums būs spēkā no 5.februāra, otrdien atgādināja Igaunijas Nodokļu un muitas departaments.

"Igaunijā naftas produktu importa no Krievijas aizliegums tiek ieviests agrāk nekā pārējā Eiropā - juridiskām personām jau no 5.decembra liegts Igaunijā ievest naftas izcelsmes kurināmo un eļļas no Krievijas," paziņoja departamenta jomas vadītājs Valeri Rauams.

14.41. Krievijas algotņu organizācija "Vagner" otrdien atzina, ka kaujās Ukrainā kritis Zambijas students, kas grupējuma rindās savervēts Krievijas cietumā.

"Vagner" vadītājs Jevgēņijs Prigožins zambieša nāvi karā atzina divas nedēļas pēc tam, kad Zambija bija pieprasījusi Maskavai steidzami sniegt paskaidrojumus par sava pilsoņa nāvi.

13.50. 5G ekosistēmas forumā "5G Techritory" Eiropas Komisijas izpildviceprezidents Valdis Dombrovskis (JV) norādīja, ka šodien Ukraina veiksmīgi cīnās ar daudz lielāka un spēcīgāka pretinieka armiju. "Karš ir stāsts par vērtībām un drosmi, kā arī par tehnoloģiju un kritiskās infrastruktūras nozīmi."

"Krievi cīnās ar novecojušām metodēm un bieži izmanto ieročus no 1970. un 1980.gadiem, savukārt ukraiņi ir labāk organizēti, apmācīti un motivēti. Un, kas ir būtiski, ukraiņi izmanto modernas tehnoloģijas un pieņem stratēģiskus lēmumus, pamatojoties uz datiem," sacīja politiķis.

12.38. Sveču izgatavošanas darbnīcās liepājnieki no saziedotajām 15 armijas kastēm jeb 200 kilogramiem sveču un parafīna nedēļas laikā izgatavojuši 2000 ierakumu sveces, kas tiks nogādātas Ukrainas valsts aizstāvjiem.

12.12. Valdība otrdien atbalstīja kārtējā palīdzības sūtījuma nosūtīšanu Ukrainas Valsts robežsardzes dienestam. Iekšlietu ministrija neatklāj, kas konkrēti ukraiņiem tiks nosūtīts. Aizsardzības ministrija un Iekšlietu ministrija kopš kara sākuma tikai daļēji publiski atklāj, kāda veida palīdzība katrā sūtījumā tiek piegādāta.

11.37. Valdība otrdien nolēma piešķirt Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrai no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem 1,16 miljonus eiro, lai segtu izmaksas, kas no šī gada augusta līdz oktobrim veidojās valsts sociālo pabalstu izmaksām Ukrainas civiliedzīvotājiem.

10.05. Romas Katoļu baznīcas pāvests Francisks intervijā ASV jezuītu žurnālam "America" sacīja, ka, viņam nosodot Krievijas karu pret Ukrainu, Krievijas prezidenta Vladimira Putina vārds nav jāpiemin, jo visi jau tāpat zina viņa nostāju šajā jautājumā.

"Kad es runāju par Ukrainu, es runāju par cilvēkiem, kas iet bojā mocekļa nāvē. Ja ir cilvēki, kas iet bojā mocekļa nāvē, ir kāds, kas viņus mocekļa nāvē nogalina. Kad es runāju par Ukrainu, es runāju par nežēlību, jo man ir daudz informācijas par tā karaspēka nežēlību, kas tur ir ienācis," sacīja pāvests, atbildot uz intervētāja lūgumu skaidrot savu nostāju kara jautājumā, jo daudzi ir samulsumā par pāvesta šķietamo nevēlēšanos tiešā formā kritizēt Krieviju par tās agresiju pret Ukrainu, priekšroku dodot tam, lai runātu plašāk par kara izbeigšanu.

09.53. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz otrdienas rītam sasnieguši 88 380 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Diennakts laikā iznīcināti 480 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma 24.februārī krievi zaudējuši 2911 tankus, 5866 bruņutransportierus, 1901 lielgabalu, 395 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 209 zenītartilērijas iekārtas, 280 lidmašīnas, 261 helikopteru, 1555 bezpilota lidaparātus, 531 spārnoto raķeti, 4423 automobiļus un autocisternas, 16 kuģus un ātrlaivas, kā arī 163 specializētās tehnikas vienības.

09.12. Ukrainas spēki pirmdien notriekuši Krievijas kara lidmašīnas Su-24 un Su-25, otrdien paziņoja Ukrainas armijas ģenerālštābs. "Ukrainas aizsardzības spēku aviācija pēdējās diennakts laikā veikusi trīs triecienus rajoniem, kur sakoncentrēts ienaidnieka personāls, ieroči un militārā tehnika. Pēdējās 24 stundās Ukrainas aizsardzības spēki notrieca ienaidnieka lidmašīnas Su-25 un Su-24," teikts ģenerālštāba paziņojumā.

08.06. Krievijas vadība atriebjas Ukrainai par atteikšanos pieņemt tās kārtību, pirmdienas vakarā videouzrunā pavēstīja Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis. Pēc viņa teiktā, pagājušajā nedēļā vien Krievijas karaspēks Hersonu un tās apkārtni apšaudīja 258 reizes un veica triecienus 30 apdzīvotām vietām. Krievijas armija atstājusi Dņepras labo krastu un atkāpusies no Hersonas, bet tagad veic apšaudes no pretējā krasta

07.44. Atbalsts Ukrainas bēgļiem Latvijā varētu tikt pagarināts "Apvienotā saraksta" (AS) virzītos grozījumos "Ukrainas civiliedzīvotāju atbalsta likumā", šorīt Latvijas Radio pieļāva Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas priekšsēdētājs Raimonds Bergmanis (AS). Pašlaik atbalsta pasākumi bēgļiem ir terminēti līdz šī gada beigām.

07.09. Pēc Krievijas armijas pirmajām neveiksmēm februārī sāktajā pilna mēroga karā pret Ukrainu Krievijas amatpersonas spriedušas par varbūtību, ka prezidents Vladimirs Putins varētu pielietot kodolieročus, vēsta ASV žurnāls "Newsweek".

00.10. Krievijas Federācija nodevusi Baltkrievijaii ešelonu ar militāro aprīkojumu: vismaz 15 pretgaisa aizsardzības sistēmu vienības un 10 inženiertehniskā aprīkojuma vienības.