Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Pasaulē

Ukraina gatavojas jaunam Krievijas raķešu uzbrukumam

© Scanpix

Ukraina pirmdien brīdināja, ka Krievija gatavo jaunu raķešu uzbrukumu vilni valsts enerģētikas infrastruktūrai, kas jau ir būtiski sabojāta, izraisot plašus elektrības un siltumapgādes traucējumus.

Krievijas karakuģis, no kura var palaist spārnotās raķetes, nesen ir dislocēts Melnajā jūrā, un uz tā ir "Kalibr" tipa raķetes, informēja Ukrainas Bruņoto spēku operatīvās pavēlniecības "Dienvidi" preses pārstāve Natālija Humeņuka.

Viņa paskaidroja, ka tas liecina par jauna uzbrukuma gatavošanu.

"Diezgan iespējams, ka nedēļas sākumā būs tāds uzbrukums," piebilda Ukrainas armijas pārstāve.

Gaisa temperatūrai noslīdot zem nulles atzīmes pēc Celsija skalas, vairākkārtējos Krievijas uzbrukumos ir daļēji sagrauta Ukrainas enerģētikas infrastruktūra, tādēļ pēdējo nedēļu laikā bez elektrības un ūdensapgādes palikuši miljoniem kara plosītās valsts iedzīvotāju.

Pagājušajā nedēļā Krievija ar vairākiem desmitiem spārnoto raķešu apšaudīja enerģētikas infrastruktūras mērķus visā Ukrainā. Amatpersona Kijivā pirmdien apliecināja, ka galvaspilsētā un tās apkaimē joprojām ir apgāžu pārrāvumi.

"Ārkārtas elektrības atslēgumi Kijivas apgabalā turpinās. Apmēram 40% [iedzīvotāju] pašlaik ir bez elektrības. Tās ir sekas plašiem raķešu uzbrukumiem, kas notika pagājušajā nedēļā," vietējiem medijiem teica Kijivas apgabala kara administrācijas vadītājs Oleksijs Kuleba.

Arī Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis svētdienas vakarā brīdināja, ka Krievija gatavo jaunus gaisa triecienus.

Krievijas spēki turpinās sistemātisku uzbrukumu kampaņu, "kamēr vien viņiem būs raķetes", paziņoja Zelenskis, piebilstot, ka armija gatavojas kopā ar Rietumu sabiedrotajiem, kas ir piegādājuši jaunas pretgaisa aizsardzības sistēmas Ukrainai.

Krievija joprojām uzstāj, ka mērķē tikai pa militāras infrastruktūras objektiem. Par energosistēmas darbības traucējumiem un civiliedzīvotāju ciešanām Maskava vaino Kijivas atteikumu piedalīties sarunās.