Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Pasaulē

Zelenskis: Ukraina cīnās par Eiropas vērtībām un Krievija ir lemta neveiksmei

© EPA/Scanpix/LETA

Ukrainas kara laikā mēs redzam vienotu Eiropu, kas cīnās par savām vērtībām, piektdien sacīja Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis, videoformātā uzrunājot Kauņā notiekošo simpoziju "Eiropas ideja", kurā piedalās arī Latvijas prezidents Egils Levits.

"Mēs redzam Eiropu, kas strādā, un ne tikai grib taisnīgumu, bet arī to aizstāv," teica Zelenskis.

"Mēs redzam Eiropu, kuras vienotība ir ne tikai ideja vai mērķis, bet politisks rezultāts šeit un tagad. Eiropa ir mācījusies no savām vēsturiskajām kļūdām," norādīja Ukrainas prezidents.

Viņš uzsvēra, Ukraina pašlaik cīnās par Eiropas vērtībām un ka "Krievija ir lemta neveiksmei".

Savukārt Lietuvas prezidents Gitans Nausēda sacīja, ka ir simboliski, ka simpozijs notiek Kauņā - "pilsētā, kurā gan vēstures gaitā, gan tagad Eiropas identitāte izpaužas maksimāli".

Simpozijam ne tikai jāmudina "pārdomāt Eiropas ideju, bet arī pārrunāt tās iespējamo nākotni", norādīja Nausēda.

"Iespējams, šo ideju neizdosies īstenot ātri, bet tā mums atgādinās par intelektuālajiem pūliņiem, kas mūs virza uz priekšu," piebilda Lietuvas prezidents.

Jau ziņots, ka piektdien Kauņas kā 2022.gada Eiropas kultūras galvaspilsētas notikumu programmā notiek simpozijs "Eiropas ideja" par pārmaiņām, kas pēdējās desmitgadēs notikušas Eiropas ģeopolitikā un kultūrā, un jēdziena "Eiropa" uztverē sabiedrībā. Simpozijā piedalās ne tikai Latvijas un Lietuvas prezidenti, bet arī Polijas prezidents Andžejs Duda un Rumānijas prezidents Klauss Johanniss.

Kauņā paredzēta arī četru prezidentu tikšanās, kurā viņi pārrunās aktuālo Eiropas drošības situāciju.