Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Pasaulē

ASV vides zinātniece: Īstermiņā sociālās stabilitātes vārdā mēs varam upurēt atsevišķus klimata drošības jautājumus

© Scanpicx

ASV Stenfordas universitātes profesore, vides zinātniece Grečena Deilija intervijā aģentūrai LETA skaidro, ko darīt ogļračiem pēc zaļā kursa ieviešanas.

Zinātniece uzskata, ka, lai risinātu Polijas un Vācijas rūpniecības problēmas, būtu jāaizsargā sabiedrības jūtīgākās grupas un tas īstermiņā, lai pārdzīvotu pašreizējo krīzi, var prasīt saglabāt fosilo resursu izmantošanu.

"Vienlaikus mums jau pašlaik ir jāinvestē ilgtspējīgu atjaunojamu resursu attīstīšanā. Īstermiņā sociālās stabilitātes vārdā mēs varam upurēt atsevišķus klimata drošības jautājumus, bet tas nedrīkst aizēnot ilgtermiņa mērķu sasniegšanu un nepieciešamību īstenot klimata pārmaiņu politiku, " apgalvo Deilija.

Komentējot bijušā ASV prezidenta Donalda Trampa iestāšanos par ogļrūpniecības saglabāšanu, to pamatojot ar nepieciešamību saglabāt darbavietas, zinātniece uzsver, ka darbavietu saglabāšanai nevajadzētu kļūt par aizbildinājumu neefektīvu un novecojušu nozaru saglabāšanai.

"Pārejā no fosilajiem uz atjaunojamiem resursiem es saskatu milzīgas iespējas jaunu darbavietu radīšanai. Valdībām ir jāparūpējas, lai ogļrūpniecībā, kas ir veselībai viena no kaitīgākajām nozarēm, strādājošie spētu pāriet uz jaunām, daudz progresīvākām nozarēm un strādāt labākās darbavietās," uzskata profesore.

Deilija uzskata, ka tieši valdību atbildība ir nodrošināt līdzekļus cilvēkiem, kas nespēj pārkvalificēties.