Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Pasaulē

Ukrainas kara 275. diena. Jaunākā informācija [papildināts 22:21]

© Scanpicx

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Krievijas Ukrainas karā 25. novembrī. Ukraina jau deviņus mēnešus varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

22.21. NATO spēki piektdien piedalījās mācībās Polijas ziemeļos, apgabalā, kas atrodas blakus Krievijas Federācijas Kaļiņingradas apgabalam un Baltkrievijai, tam ir izšķiroša nozīme alianses austrumu flanga drošībai, informē Polijas Aizsardzības ministrija.

21.59. Ungārijas prezidente Katalina Novaka dosies vizītē uz Kijivu un kļūs par kaimiņvalsts augstākā līmeņa pārstāvi, kas apmeklēs Ukrainu kopš Krievijas iebrukuma sākuma.

21.27. Simferopolē okupētajā Krimā iebrucēji skaidro iedzīvotājiem, kā rīkoties gaisa uzlidojuma, ķīmisku un bakterioloģisku apdraudējumu gadījumā, bet pussalas tuvumā esošajā Čaplinkā pārvieto savu militārpersonu, informe Ukrainas Ģenerālštābs.

20.44. Norvēģija nodod Ukrainai jaunu militārās palīdzības paketi, tostarp ziemas apģērbu, pašpiedziņas artilērijas sistēmu M109 un rezerves daļas, raksta portāls "Pravda.com.ua".

20.02. Krievijas armijas apšaudēs piektdien Hersonā nogalināti 15 cilvēki, bet 35 ievainoti, arī viens bērns, pavēstīja Hersonas pilsētas padomes preses dienests.

"Ienaidnieka apšaudēs 15 hersonieši nogalināti, 35 cietuši, viņu vidū ir viens bērns," sacīja Hersonas pilsētas kara administrācijas priekšniece Halina Luhova.

19.35. Ukrainā nav nevienas termo un hidroelektrostacijas, ko Krievija nebūtu apšaudījusi, piektdien sacīja Ukrainas premjerministrs Deniss Šmihaļs.

"Neraugoties uz to, mūsu energosistēma ir izkļuvusi no smagas sistēmas avārijas. Šobrīd elektroenerģijas ražotāji par 70% nosedz patēriņa vajadzības," valdības sēdē sacīja premjers.

18.50. Krievu okupanti izšāvuši S-300 raķetes uz Čugujivas rajonu, Harkivas apgabalā, ziņo portāls "Pravda.com.ua".

17.45. Ukrainas vēstnieks Korejas Republikā Dmitro Ponomarenko paziņojis, ka Koreja nodrošinās Ukrainai 20 lieljaudas ģeneratorus.

17.15. Ir jāstiprina politiskā griba, lai izveidotu īpašu starptautisku tribunālu Krievijas agresijas noziegumu Ukrainā izmeklēšanai, uzskata Valsts prezidents Egils Levits.

16:42. Vācijas pretgaisa aizsardzības sistēmu "Patriot" izvietošana Ukrainā būtu labākais variants no militārā viedokļa arī Polijas aizsardzībai, piektdien paziņoja Polijas prezidents Andžejs Duda.

"Skatoties no militārās perspektīvas, labākais variants, arī no Polijas aizsardzības viedokļa, būtu šīs raķetes izvietot zināmā attālumā no Polijas robežas Ukrainas teritorijā," preses konferencē Kauņā pēc tikšanās ar Latvijas, Lietuvas un Rumānijas prezidentiem sacīja Duda.

"Tādā gadījumā tās nodrošinātu labāko iespējamo aizsardzību gan Ukrainai, gan Polijai," viņš norādīja.

16:05. Krievija turpina sava karaspēka izvēršanu Baltkrievijā, vēsta Ukrainas Aizsardzības ministrijas dibinātais Nacionālās pretošanās centrs, atsaucoties uz Baltkrievijas pagrīdi.

"Ir zināms, ka krievi [Gomeļas apgabala] Babuņiču rajonā uzstādījuši 63 teltis. Kopumā valsts teritorijā jau izvietoti 12 000 mobilizēto krievu," teikts centra paziņojumā.

Krievijas karavīri nokļūšanu Baltkrievijā uzskata par privilēģiju, jo apstākļi poligonos tur ir krietni labāki nekā Krievijā.

15:05. Lēmums par pretgaisa aizsardzības sistēmu "Patriot" nosūtīšanu uz Ukrainu ir katras valsts pašas ziņā, piektdien paziņojis NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs, komentējot Polijas aicinājumu Vācijai pārvietot "Patriot" uz Ukrainu.

Polijas aizsardzības ministrs Mariušs Blaščaks trešdien tviterī paziņoja, ka ir nosūtījis Berlīnei ierosinājumu izvietot Vācijas pretgaisa aizsardzības sistēmas "Patriot" Ukrainā, ņemot vērā jaunos Krievijas raķešu uzbrukumus Ukrainas enerģētikas infrastruktūrai.

Vācijas aizsardzības ministre Kristīne Lambrehte ceturtdien noraidīja Polijas ideju.

14:01. Ministru kabinets šodien ārkārtas sēdē aptaujas kārtībā lems par 50 000 eiro iemaksas veikšanu, lai nodrošinātu Latvijas atbalstu Ukrainas izveidotajai humānās palīdzības programmai "Graudi no Ukrainas".

13:35. Divas dienas pēc spēcīgās Krievijas apšaudes aptuveni puse Kijivas iedzīvotāju piektdien joprojām ir spiesti iztikt bez elektrības, paziņojis Ukrainas galvaspilsētas mērs Vitālijs Kličko.

"Trešdaļai māju Kijivā jau ir apkure, un speciālisti turpina to atjaunot. Puse no klientiem joprojām ir bez elektrības," paziņoja Kličko.

"Dienas laikā energokompānijas plāno pārmaiņus atjaunot elektrību visiem patērētājiem," viņš piebilda.

13:08. Ukrainas kara laikā mēs redzam vienotu Eiropu, kas cīnās par savām vērtībām, piektdien sacīja Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis, videoformātā uzrunājot Kauņā notiekošo simpoziju "Eiropas ideja", kurā piedalās arī Latvijas prezidents Egils Levits.

"Mēs redzam Eiropu, kas strādā, un ne tikai grib taisnīgumu, bet arī to aizstāv," teica Zelenskis.

"Mēs redzam Eiropu, kuras vienotība ir ne tikai ideja vai mērķis, bet politisks rezultāts šeit un tagad. Eiropa ir mācījusies no savām vēsturiskajām kļūdām," norādīja Ukrainas prezidents.

Viņš uzsvēra, Ukraina pašlaik cīnās par Eiropas vērtībām un ka "Krievija ir lemta neveiksmei".

12:10. Latvijā radītā ziedojumu straumēšanas platforma "Stopify" Ukrainas atbalstam nodos pirmo sūtījumu Ukrainai.

Pirmajā sūtījumā ietilpst divi kvadricikli, kas pārbūvēti militārām vajadzībām, pielāgojot tos kravu un ievainoto vešanai, drons ar papildaprīkojumu, termovizors, vairāki nakts redzamības monokļi, portatīvā enerģijas stacija, kā arī profesionālās aizsargbrilles un ziemas cimdi.

Sūtījums nonāks pie 72. mehanizētās brigādes Ukrainas austrumos.

11:31 ES valstu enerģētikas ministri ceturtdien sanāksmē vienojās, ka Krievijas gāze tiks izslēgta no līgumiem par vienotu ES degvielas iepirkumu

11:05 Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz piektdienas rītam sasnieguši 86 150 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs.

Diennakts laikā iznīcināti 430 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma 24.februārī krievi zaudējuši 2899 tankus, 5844 bruņutransportierus, 1895 lielgabalus, 395 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 209 zenītartilērijas iekārtas, 278 lidmašīnas, 261 helikopteru, 1553 bezpilota lidaparātus, 531 spārnoto raķeti, 4404 automobiļus un autocisternas, 16 kuģus un ātrlaivas, kā arī 163 specializētās tehnikas vienības.

10:36 Piektdienas rītā 50% pilsētas dzīvojamo rajonu elektrības padeve darbojas avārijas pārtraukumu režīmā, līdz ar elektroapgādes atjaunošanu visos rajonos atgriezīsies arī sakari

10:07 Nikolajevā pēc Krievijas raķešu uzbrukuma 23.novembrī tika pārtraukta ūdens padeve, tagad tā ir atjaunot, pilsētā kursē arī autobusi.

09:31 Aleksandra Lukašenko Baltkrievijas režīms dala atbildību ar Krieviju par kara noziegumiem Ukrainā, par ko viņš ir jāsauc apsūdzībā starptautiskā tribunālā un Starptautiskajā krimināltiesā. Tā teikts Eiropas Parlamenta apstiprinātajā rezolūcijā.

09:20 Kā informē Krievijas Federācijas Bruņoto spēku ģenerālštābs, Krievijas Federācijas militāri politiskā vadība militārpersonu vidū izplata dokumentu "Kara secinājumi un NATO Ukrainā", kurā runāts par nepieciešamību iesaistīt 5 milj. Krievu karavīri, lai uzvarētu karā.

08:58 Apmēram 10-15 tūkstoši Baltkrievijas Republikas drošības spēku darbinieku ir gatavi piedalīties tā dēvētajā Krievijas Federācijas speciālajā militārajā operācijā.

08:40 Aizvadītajā diennaktī Ukrainas aizstāvji atvairīja ienaidnieka uzbrukumus 11 Luhanskas apgabala un Doņeckas apgabala apmetņu rajonos

08:14 Krievijas karaspēkam ceturtdien apšaudot Ukrainas dienvidu pilsētu Hersonu, ir nogalināti septiņi cilvēki un 21 ievainots, paziņoja Hersons apgabala kara administrācijas vadītājs Jaroslavs Januševičs.

"Šodiena ir kārtējā šausmīgā lappuse mūsu varoņpilsētas vēsturē. Vakara laikā vien ir 21 ievainotais un septiņi bojāgājušie (..) Mūžīga piemiņa bojāgājušajiem no krievu okupantu rokas. Patiesa līdzjūtība tuviniekiem," Januševičs rakstīja savā "Telegram" kontā.

Krievijas karaspēks ceturtdienas vakarā apšaudīja Hersonas dzīvojamos rajonus.

08:06 Lielbritānijas aizsardzības ministrs Bens Volless ieteica Ukrainas armijai saglabāt ofensīvas dinamiku ziemas periodā, izmantojot tās priekšrocības pār ienaidnieku

07:25 Prezidents Volodimirs Zelenskis ir gatavs apsvērt Krimas nemilitāras atgriešanas iespējas, taču aicina netērēt laiku variantiem, kas nav saistīti ar pussalas deokupāciju.

07:03 Starptautiskās bezvēsts pazudušo personu komisijas (ICMP) direktors Metjū Holidejs sacīja, ka kara laikā Ukrainā pazuduši vairāk nekā 15 000 cilvēku.

00.10. Krievijas militārie izdevumi deviņu kara mēnešu laikā sasnieguši aptuveni 82 miljardus dolāru, kas ir ceturtā daļa no visa gada budžeta, raksta portāls "Forbes".