Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Pasaulē

Ar Latvijas atbalstu Ivanofrankivskā atvērs sieviešu rehabilitācijas centru

© Gints Ivuškāns/F64

Ar Latvijas finanšu atbalstu Ukrainas pilsētā Ivanofrankivskā tiks atvērs sieviešu rehabilitācijas centrs, informēja Ārlietu ministrija (ĀM).

ĀM parlamentārā sekretāre Gunda Reire trešdien, 23.novembrī, augsta līmeņa Eiropas sieviešu līderu vizītē Kijivā tikās ar Ukrainas prezidenta kundzi Olenu Zelensku un premjerministra vietnieci Eiropas un eiroatlantiskās integrācijas jautājumos Olhu Stefanišinu.

Reire informēja, ka jau nākamnedēļ Ivanofrankivskā tiks atvērts rehabilitācijas centrs ukraiņu sievietēm, kas Krievijas agresijas rezultātā cietušas no seksuālās vardarbības. ĀM parlamentārā sekretāre uzsvēra, ka rehabilitācijas centrs ir tapis ar nozīmīgu Latvijas finanšu atbalstu.

Sieviešu tiesību un dzimumu līdztiesības veicināšana esot viens no Latvijas attīstības sadarbības politikas prioritārajiem jautājumiem. Centrā cietušās ukraiņu sievietes varēs saņemt patvērumu, juridisko, sociālo un psiholoģisko atbalstu un rehabilitācijas pakalpojumus.

Rehabilitācijas centrs Ivanofrankivskā ir tapis projektā "Patvērums kara noziegumos cietušām sievietēm un meitenēm", ko ar ĀM atbalstu īsteno biedrība "Centrs Marta".

Reire sarunā ar Sefanišinu atzinīgi novērtēja Ukrainas progresu reformu īstenošanā par spīti kara apstākļiem. ĀM parlamentārā sekretāre uzsvēra, ka atbalsts Ukrainas Eiropas Savienības integrācijas procesiem ir noturīga Latvijas ārpolitikas prioritāte. Viņa atzīmēja, ka ar attīstības sadarbības politikas instrumentu palīdzību Latvija turpinās praktiski atbalstīt Ukrainas reformu procesus, jo īpaši labas pārvaldības, likuma varas un pretkorupcijas jomās.

Tāpat Reire apliecināja Latvijas atbalstu NATO atvērto durvju politikai un Ukrainas vēlmei pievienoties NATO. Vienlaikus parlamentārā sekretāre atzīmēja, ka lēmums par paplašināšanos ir jāpieņem alianses dalībvalstīm vienprātīgi.

Reire norādīja, ka Latvija stingri atbalsta jaunu sankciju piemērošanu pret Krieviju. Viņa uzsvēra, ka sankciju politika pret Krieviju darbojas - sankcijas nav kara uzvaras pamats, bet efektīvs instruments, kā vājināt agresoru.

Augstākajā Radā notika saruna ar tās priekšsēdētāju Ruslanu Stefančuku, priekšsēdētāja vietnieci Olenu Kondratjuku un ES integrācijas jautājumu komitejas vadītāju Ivanu Klimpušu Cincadzi.

ĀM Parlamentārā sekretāre uzsvēra, ka Latvijas parlaments vienmēr bijis atbalstošs Ukrainai, iepriekšējai Saeimai atzīstot Krieviju par terorismu atbalstošu valsti, nosodot tās militāro agresiju Ukrainā un kara noziegumus un atzīstot tos par genocīdu pret ukraiņu tautu, kā arī atzīstot Holodomoru par genocīdu pret Ukrainas tautu. Reire apliecināja, ka, turpinot līdzšinējo praksi, arī jaunievēlētais parlaments veido deputātu parlamentāro sadarbības grupu sadarbībai ar Ukrainu.

Piedaloties Austrijas un Ukrainas Sarkanā Krusta un ANO attīstības programmas (UNDP) pārstāvjiem, parlamentārā sekretāre vizītes laikā apmeklēja Starptautiskā Sarkanā Krusta komitejas mītni Kijivā.

Kopā ar citām delegāciju vadītājām Reire izrādīja cieņu pie Kijivas Holodomora memoriāla, pieminot 90.gadskārtu, kopš Ukrainas tauta cietusi padomju varas mākslīgi izraisītajā lielajā badā. Tāpat ar klusuma brīdi un aizdegtām svecēm tika pieminēti upuri Kijivā, kas gāja bojā vietā, kur nokrita kārtējā Krievijas uzlidojumā raidītā raķete.

Reire Kijivu apmeklēja kopā ar vairāku Eiropas Savienības dalībvalstu - Austrijas, Rumānijas, Lietuvas, Vācijas un Horvātijas, kā arī Lihtenšteinas augstākajām amatpersonām - sievietēm un Eiropas Parlamenta priekšsēdētāja vietnieci. Šāda veida vizīte notiek pirmo reizi, izrādot solidaritāti ar Ukrainu, kā arī vēršot uzmanību uz karā cietušo sieviešu tiesībām un tiem apstākļiem, ar ko saskaras sievietes kara laikā un pēc tā.

ĀM norāda, ka Latvija ir viena no lielākajām Ukrainas atbalstītājām, vērtējot ieguldījumu attiecībā pret valsts iekšējo kopproduktu (IKP). Līdz šim Latvija ir sniegusi militāro atbalstu vairāk nekā 300 miljonu eiro apmērā. Latvijas valsts, uzņēmēji un sabiedrība ir snieguši humāno palīdzību un tūlītēju atbalstu Ukrainai vairāk nekā 18 miljonu eiro apmērā. Latvija ir uzņēmusi un sniegusi atbalstu vairāk nekā 40 000 ukraiņu bēgļu.