Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

Ukrainas kara 274. diena. Jaunākā informācija [papildināts 22:58]

© Scanpix

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Krievijas Ukrainas karā 24. novembrī. Ukraina jau deviņus mēnešus varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

22:58. Ukrainas prezidents Volodimirs Zeļenskis paziņo, ka Krievija cenšas ne tikai atstāt ukraiņus bez gaismas un siltuma, bet arī izolēt tos vienu no otra, tāpēc plānoti papildu lēmumi par sakaru saglabāšanu. Zelenskis ziņoja, ka ceturtdien augstākā virspavēlnieka sanāksmē īpaša uzmanība tika pievērsta sakaru sistēmai.

22:31. Baltkrievijas karavīru iesūtīšana Ukrainā situāciju padarīs sliktāku un "problēmu neatrisinās", ceturtdien sacīja Baltkrievijas autoritārais līderis Aleksandrs Lukašenko, runājot par Krievijas izvērsto karu pret Ukrainu. "Kaut arī es nekad neesmu noliedzis, ka mēs piedalāmies daudzos "specoperācijas" virzienos," klāstīja Lukašenko, izsakoties par Baltkrievijas atbalstu Krievijas agresijai pret Ukrainu, "tomēr mēs neiesaistāmies, nevienu nenogalinām, dzīvo spēku tur neievedam, jo tas nav nepieciešams."

22:06. Ceturtdien Krievijas iebrucēji apšaudīja trīs Sumi apgabala apdzīvotās vietas, ienaidnieka apšaudes rezultātā tika bojāta dzīvojamā ēka.

20:54. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis rīkoja kārtējo Augstākā virspavēlnieka štāba sanāksmi, kurā izlūkdienesti ziņoja par ienaidnieka tuvākās nākotnes plāniem, kā arī sakaru stabilitātes nodrošināšanu kara apstākļos, rakstīts prezidenta mājaslapā.

20:31. Ukrainas karavīriem ziemas mēnešos vajadzētu saglabāt uzbrukuma dinamiku pret Krievijas armiju, intervijā izdevumam "Daily Beast" sacīja Lielbritānijas aizsardzības ministrs Bens Volless.

20:10. Krievija militāristu vidū izplata dokumentu, kurā apgalvots, ka, lai uzvarētu, vajadzīgi 5 miljoni karotāju, ziņo Ukrainas Bruņoto spēku ģenerālštāba Galvenās operatīvās nodaļas priekšnieka vietnieks Oleksijs Gromovs. Viņš atzīmēja, ka pēc dažu Krievijas bruņoto spēku virsnieku aplēsēm tas var nozīmēt nākamo mobilizācijas vilni.

18:59. Eiropas Parlamenta rezolūcija teikts, ka Lukašenko režīmam kopā ar Krieviju ir jāatbild par kara noziegumiem Ukrainā.

18:15. Baltkrievijas karavīru morāli psiholoģiskais stāvoklis ir zemā līmenī, un vairums nevēlas karot pret Ukrainu, tomēr ir 10-15 tūkstoši cilvēku, kas varētu piedalīties Krievijas "specoperācijā" pret Ukrainu, brīfingā pavēstīja Ukrainas armijas ģenerālštāba galvenās operatīvās pārvaldes priekšnieka vietnieks Oleksijs Hromovs. Baltkrievijas militārā vadība nolēmusi līdz 28.novembrim pagarināt nacionālo bruņoto spēku gatavības pārbaudi, arī piesaistot virsnieku grupas no Krievijas. Šī pārbaude notiek kopš maija.

18:00. Krievija turpinās veikt masīvus raķešu uzbrukumus Ukrainai, bet nākamā šāda uzbrukuma sagatavošanai tai ir vajadzīga nedēļa, ceturtdien sacīja Ukrainas Aizsardzības ministrijas Galvenās izlūkošanas pārvaldes pārstāvis Andrijs Jusovs.

17:11. Eiropas Parlamenta (EP) lēmums pasludināt Krieviju par terorismu atbalstošu valsti ir spēcīgs signāls Eiropas Savienībai (ES) kopumā, uzskata Rīgas Stradiņa universitātes Eiropas studiju fakultātes dekāne, asociētā profesore Marta Urbāne.

16:44. Eiropas Parlaments (EP) atbalstījis lēmumu nepieņemt pases un citus ceļošanas dokumentus, ko Krievija izdevusi nelikumīgi okupētajos Ukrainas un Gruzijas reģionos.

15:54. Eiropas Parlaments (EP) ceturtdien apstiprināja 18 miljardu eiro vērtu ekonomiskā atbalsta paketi Ukrainai 2023.gadam. Taču šī plāna realizēšanu joprojām bloķē Ungārijas paustā pretestība.

15.02. Ungārija Ukrainai piešķirs 187 miljonu eiro finanšu palīdzību pēc tam, kad atteikusies piedalīties kopīgā Eiropas Savienības (ES) palīdzībā Kijivai.

Ungārijas premjerministrs Viktors Orbāns iebildis pret kopīgo 18 miljardu eiro ES atbalsta paketi Ukrainai 2023.gadam, saņemot jaunas apsūdzības, ka viņš grauj bloka vienotību.

14.09. Eiropas Savienība (ES) gatavo devīto sankciju kārtu pret Krieviju, ceturtdien vizītē Somijā paziņojusi Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena.

"Mēs smagi strādājam, lai trāpītu Krievijai tur, kur tai sāp, lai vēl vairāk samazinātu tās spēju karot pret Ukrainu, un es šodien varu paziņot, ka mēs ar visu sparu strādājam pie devītās sankciju paketes," preses konferencē paziņoja Leiena.

13:03. Apvērsuma iespējamība Krievijā pašlaik ir vērtējama kā zema un nav sagaidāmi plaši sabiedrības nemieri, jaunākajā informatīvi analītiskajā rakstā secinājis Satversmes aizsardzības birojs (SAB).

12:17. No Lietuvas deputātiem Eiropas Parlamentā (EP) Viktors Uspaskihs trešdien nepiedalījās balsojumā par Krievijas atzīšanu par terorismu atbalstošu valsti, bet Stasis Jakeļūns atturējās. Pārējie deviņi no Lietuvas ievēlētie EP deputāti atbalstīja EP rezolūciju. Jakeļūns, kurš pārstāv Zemnieku un zaļo savienību, vēlāk ierakstā vietnē "Facebook" skaidroja, ka Krievijas prezidents Vladimirs Putins un Kremļa valdība Krievijā "ir teroristi un kara noziedznieki", bet viņš uzsvēra, ka nepiekrīt, ka visi Krievijas pilsoņi ir jādēvē par terorisma atbalstītājiem.

11:28 "Vāgner" grupas vadītājs Prigožins, reaģējot uz ziņām par viņa grupas iespējamo atzīšanu par teroristisku organizāciju, piedāvāja Eiropas Parlamentam nodot āmuru ar viltotām asins pēdām - "Vāgner" pārstāvis jau nodeva veseri propagandas blogeriem.

10:45 Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz ceturtdienas rītam sasnieguši 85 720 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Diennakts laikā iznīcināti 310 iebrucēju. Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma 24.februārī krievi zaudējuši 2899 tankus, 5837 bruņutransportierus, 1889 lielgabalus, 395 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 209 zenītartilērijas iekārtas, 278 lidmašīnas, 261 helikopteru, 1547 bezpilota lidaparātus, 531 spārnoto raķeti, 4400 automobiļus un autocisternas, 16 kuģus un ātrlaivas, kā arī 161 specializēto tehnikas vienību.

10:25 Ukrainas Valsts robeždienests ziņo, ka šobrīd nedarbojas kontroles punkti uz robežas ar Ungāriju un Rumāniju

10:08 Doņeckas apgabalā aktīva karadarbība notiek pie Bahmutas, Vugledaras, Avdijevkas un Krasnohorivkas, okupanti apšaudīja Marijinku, Luhanskas apgabalā Makijevku, Novoselivsku, Stelmahivku, Belogorivku un Plošanku.

09:50 Pēc Krievijas veiktās masveida Ukrainas infrastruktūras apšaudes, kas noveda pie pilnīgas lielākās daļas valsts reģionu energokrīzes, ceturtdienas rītā elektroapgāde atjaunota 16 reģionos.

09:30 Ārlietu ministrs Rastislavs Kačers un Eiropas Parlamenta deputāti asi kritizēja Ungārijas premjerministru Viktoru Orbānu par šalles nēsāšanu ar vēsturisku "Lielās Ungārijas" karti.

09:04. Krievijas sāktajā karā taktiski operacionālā sauszemes iniciatīva šobrīd pilnībā ir Ukrainas pusē, šādu vērtējumu intervijā žurnālam "Ir" sniedzis Nacionālo bruņoto spēku Bruņojuma kontroles dienesta priekšnieks, pulkvedis Ēriks Naglis. Viņa skatījumā, šī iniciatīva pirmām kārtām ir militārajā jomā, jo Ukrainai veiksmīgi izdevās Harkivas un Hersonas atbrīvošana, turklāt ukraiņiem šobrīd ir arī morālā iniciatīva. Pašlaik kaujaslaukā sarežģītākie sektori ir Bahmuta, Avdijivka un Donecka, bet kopumā krieviem joprojām tur neesot nekādu panākumu.

08:27. ASV pieļauj iespējamību, ka Krievija varētu lietot ķīmiskos ieročus Ukrainā, ja turpinās zaudēt pozīcijas kaujas laukā, vēstīja izdevums "Politico". ASV arī piešķīrušas Kijivai ķīmiskās, bioloģiskās un kodolaizsardzības līdzekļus miljardiem dolāru vērtās militārās palīdzības ietvaros.

07:44. Polija ir lūgusi Vācijai atļauju pārvietot uz Ukrainu pretgaisa aizsardzības sistēmas, kuras Vācija ir piedāvājusi Polijai pēc raķetes nokrišanas Polijā Ukrainas robežas tuvumā.

07:09. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis trešdien apsūdzēja Krieviju noziegumos pret cilvēci, ar video zvana starpniecību uzrunājot ANO Drošības padomes ārkārtas sēdi, kas tika sasaukta pēc Krievijas raķešu triecieniem Ukrainas enerģētikas infrastruktūrai. Zelenskis paziņoja, ka Krievija nav pasaulei piedāvājusi neko, ja neskaita teroru, destabilizāciju un dezinformāciju. Plašas Ukrainas teritorijas ir palikušas bez elektrības pēc jaunākajiem Krievijas raķešu triecieniem.

00:10. Krievijas karaspēkam trūkst artilērijas munīcijas, kas apgrūtina karošanu Ukrainā, norādījis ASV aizsardzības ministrs Loids Ostins. Ministrs žurnālistiem ASV militārajā lidmašīnā sacīja, ka Krievijai jau kopš iebrukuma sākuma ir problēmas ar loģistiku un joprojām ir. Viņi "piedzīvo ievērojamu artilērijas munīcijas trūkumu" norādīja Ostins. Ukrainas armija ir uzbrukusi Krievijas noliktavām, kā rezultātā Krievijai radušās zināmas problēmas ar munīcijas pieejamību, norādīja ministrs.