Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Pasaulē

Ukraiņu bērnus Latvijas skolās mēdz izsmiet un sist; IZM sola reaģēt

© Gints Ivuškāns/F64

Latvijas izglītības sistēmā – skolās un bērnudārzos – šogad mācās vairāk nekā 4000 bērnu no Ukrainas.

No kara šausmām Ukrainā uz Latviju atbēgušās ģimenes ar bērniem šodien tikās ar Izglītības un zinātnes ministrijas un Valsts izglītības satura centra speciālistiem. Ttikšanās reizē tika akcentētas vairākas problēmas - valodas barjera, pārslogotība, diemžēl arī izsmiešana un vardarbība, vēsta LTV Ziņu dienests.

Ukrainietes Tatjanas dēls, kurš mācās 5. klasē, regulāri skolā no izsmiešanas un vardarbības.

"Tā ir apsaukāšanās, grūstīšanās, arī sit viņam. Vēl mēdz notikt tā, ka stundas laikā vienkārši uz skaļruņa atskaņo Krievijas himnu. Tas ilgst jau divus mēnešus. Es gāju runāt ar klases audzinātāju, nekādas jēgas," tikšanās reizē stāstīja kara bēgle no Ukrainas, trīs bērnu mamma Tatjana.

Izglītības un zinātnes ministrijā sola uz šiem signāliem reaģēt kopā ar atbildīgo Izglītības kvalitātes valsts dienestu. Kopumā līdz šim tie bijuši tikai izņēmuma gadījumi, kad novērotas līdzīgas problēmas.

Ziņu aģentūra LETA vēsta, ka Latvijas Bērnu un pusaudžu resursu centrs sniedz palīdzību pusaudžiem no Ukrainas, kuri patvērumu raduši Latvijā. Pusaudžiem tiek nodrošinātas gan vienreizējas konsultācijas, gan ilgtermiņa atbalsts saistībā ar dažādām mentālās veselības grūtībām, kuras ietekmējis kara laikā piedzīvotais. Šobrīd Rīgā un reģionālajos centros palīdzību saņem 15 pusaudži no Ukrainas, bet kopumā atbalstu saņēmuši vairāk nekā 40 jaunieši.

Pusaudžu resursu centrs ir uzsācis oficiālu sadarbību ar Gen.Ukrainian. Gen.Ukrainian patronese ir Ukrainas pirmā lēdija Olena Zelenska, kuras viena no prioritātēm ir izveidot valsts līmeņa plānu mentālās veselības uzlabošanai gan bērniem, gan pieaugušajiem. Gen.Ukrainian šī plāna ietvaros ir atbildīga par mentālās veselības attīstības sadaļu bērniem un pusaudžiem.

Gen.Ukrainian sniedz palīdzību gan Ukrainā, gan veido īpašas nometnes bērniem, kuru ietvaros nodrošina sociālo rehabilitāciju.