Turcijas drons Sīrijā trāpījis kurdu spēku un ASV vadītās koalīcijas bāzē

© Scanpix

Sīrijas ziemeļaustrumos bāzē, ko kopīgi izmanto kurdu spēki un ASV vadītā koalīcija, otrdien trāpījis Turcijas drons, pavēstīja Sīrijas kurdu vadītā alianse un kara monitoringa organizācija.

"Uz ziemeļiem no Hasakes kopīgajā bāzē, kas tiek izmantota, lai plānotu un īstenotu kopīgas operācijās pret grupējumu "Islāma valsts", trāpīja Turcijas drons," ziņu aģentūrai AFP apliecināja kurdu vadīto Sīrijas Demokrātisko spēku (QSD) pārstāvis sakariem ar presi Farhads Šami, norādot, ka divi QSD karavīri nogalināti.

Lielbritānijā bāzētā monitoringa organizācija "Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) arī apliecināja, ka triecienā nogalināti divi QSD karavīri, tomēr nevarēja sniegt informāciju par to, vai bāzē trieciena brīdī bijuši arī koalīcijas spēki.

ASV spēku pavēlniecība paziņoja, ka trieciens nav noticis vietā, kur atrodas amerikāņu karavīri un viņi nav bijuši apdraudēti.

Kopš Turcija svētdien sāka jaunu gaisa triecienu kampaņu pret kurdu kaujiniekiem Sīrijā un Irākā, Vašingtona vērsusi spiedienu pret Ankaru, lai tā Sīrijā neizvērš sauszemes spēku operāciju.

"Mēs mudinām uz deeskalāciju Sīrijā, lai aizsargātu civilistu dzīvības un atbalstītu kopīgo mērķi - sakaut "Islāma valsti"," pirmdienas vakarā sacīja ASV Valsts departamenta preses sekretārs Neds Praiss.

ASV brīdinājumu priekšā Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans otrdien turpināja izrādīt nepiekāpību, draudot, ka drīzumā gaisa spēku kampaņai sekos sauszemes ofensīva.

Turcijas kampaņas galvenais mērķis Sīrijā ir kurdu bruņotais grupējums "Tautas aizsardzības vienības" (YPG), kas veido QSD kodolu.

Vašingtona izveidoja ciešu aliansi ar QSD kampaņā pret "Islāma valsti". Tās rezultātā "Islāma valsts" zaudēja Sīrijā kontrolētās teritorijas.

Neraugoties uz to, ka Sīrijas kurdu spēki ir Vašingtonas sabiedrotie cīņā pret "Islāma valsti", Ankara tos turpina uzskatīt par "teroristiem", kas ir saistīti ar Turcijas kurdu bruņoto separātistu grupējumu Kurdistānas Strādnieku partija" (PKK).

Vāji slēptā mājienā Vašingtonas virzienā Erdogans otrdien sacīja, ka viņa valdība zina, "kas aizsargā, apbruņo un iedrošina šos teroristus".

Pasaulē

Kādēļ “Estonia” traģēdijas izmeklēšanas lietā soda cilvēkus nevis par informācijas slēpšanu, bet tās noskaidrošanu; kādu iemeslu dēļ patiesība "Estonia" gadījumā dodas rokā tik grūti; kādēļ mistiskā veidā gāja bojā Latvijas autors, kurš pētīja notikušo traģēdiju.

Svarīgākais