Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Pasaulē

Saasinās strīds starp Franciju un Mali

© Reuters/Scanpix/Leta

Mali hunta pirmdien paziņoja, ka aizliedz Francijas finansētu vai atbalstītu nevalstisko organizāciju (NVO) darbību, saasinoties strīdam starp Parīzi un Bamako.

Mali pagaidu premjerministrs pulkvedis Abdulaje Maiga paziņojumā sociālajos medijos attaisnoja šo lēmumu, nosaucot to par atbildi uz Francijas attīstības atbalsta Mali apturēšanu.

Francijas Ārlietu ministrija ceturtdien paziņoja, ka Francija apturējusi attīstības atbalstu Mali, jo pastāv pamats uzskatīt, ka Mali hunta nolīgusi algotņus no Krievijas paramilitārā grupējuma "Vagner".

Mali hunta ir novērsusies no Francijas un veido ciešākas attiecības ar Krieviju, bet noliedz, ka būtu nolīgusi "Vagner" algotņus. Hunta gan atzīst, ka to atbalsta Krievijas militārie "instruktori".

Maiga savā paziņojumā runāja par "fantastiskiem apgalvojumiem" un "atrunām ar nolūku maldināt un manipulēt ar nacionālo un starptautisko sabiedrisko domu ar mērķi destabilizēt un izolēt Mali".

"Tā rezultātā pārejas valdība ir nolēmusi nekavējoties aizliegt visas darbības, kuras īsteno NVO, kas darbojas Mali ar finansējumu vai materiālo vai tehnisko atbalstu no Francijas, tostarp humānās palīdzības jomā," teikts paziņojumā.

Ziņu avots Francijas Ārlietu ministrijā pagājušonedēļ pavēstīja, ka Francija pēc attīstības atbalsta apturēšanas turpinās sniegt humāno palīdzību un finansiālo atbalstu pilsoniskās sabiedrības organizācijām Mali.

Pasliktinoties attiecībām starp Parīzi un huntu, kas varu Mali sagrāba 2020.gada augustā, Francija februārī sāka savu karavīru izvešanu, ko pabeidza augustā.

Francijas bruņotie spēki teju desmitgadi atbalstīja Mali cīņā pret nemierniekiem, tomēr Francijas prezidents Emanuels Makrons nolēma izvest karaspēku, kad pēc Mali notikušā apvērsuma radās spriedze Parīzes un Mali militārās huntas attiecībās.