Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Pasaulē

Ziemeļkoreja izpelnās G7 valstu nosodījumu

© dpa/picture-alliance/Scanpix/Leta

G7 dalībvalstis svētdien nosodīja Ziemeļkorejas kārtējo starpkontinentālās ballistiskās raķetes izšaušanu, nodēvējot to par bezatbildīgu un aicinot Apvienoto Nāciju Organizācijas Drošības padomi pastiprināt sankcijas Ziemeļkorejai, lai novērstu turpmākus izmēģinājumus.

Septiņu valstu - ASV, Francijas, Itālijas, Japānas, Kanādas, Lielbritānijas, Vācijas - ārlietu ministriem paziņojumā pievienojās Eiropas Savienības pārstāvis, un tajā atkārtotā Ziemeļkorejas raķešu palaišana raksturota kā rīcība, "kas vēl vairāk destabilizē situāciju reģionā, lai gan starptautiskā sabiedrība aicina uz mieru un stabilitāti".

Paziņojumā pausts aicinājums "starptautiskajai sabiedrībai sniegt vienotu un stingru atbildi, arī turpinot pastiprināt ANO Drošības padomes noteiktos nozīmīgos pasākumus".

Ziemeļkorejas valsts ziņu aģentūra KCNA paziņoja, ka piektdien palaista tās jaunākā raķete "Hwasong-17", kas, kā apgalvo Phenjana, esot "spēcīgākais stratēģiskais ierocis pasaulē".

Kā ziņoja KCNA, Ziemeļkorejas līderis ir Kims Čenuns raķetes palaišanu vērojis klātienē kopā ar savu meitu.

Piektdien Ziemeļkoreja izšāva starpkontinentālu ballistisko raķeti dienu pēc tam, kad tā izmēģināja tuva darbības rādiusa ballistisko raķeti. Piektdien izšautā raķete ir jaunākā tās arsenālā, kas varētu trāpīt arī ASV kontinentālajai daļai.

Tiek uzskatīts, ka Ziemeļkoreja šomēnes ir izšāvusi 30 tuva, vidēja un tāla darbības rādiusa raķetes. Piektdien palaistā raķete piezemējusies jūrā Japānas ekskluzīvās ekonomiskās zonas robežās uz rietumiem no Hokaido.

Aktīvu raķešu palaišanu Ziemeļkoreja veica arī oktobrī, kad viena, domājams starpkontinentālā ballistiskā raķete, pārlidoja pār Japānu, iedarbinot brīdinājuma sirēnas Japānas ziemeļos.

Šogad Ziemeļkoreja ir palaidusi vairāk raķešu nekā pērn.

ASV izlūkdienesti uzskata, ka Ziemeļkoreja gatavojas septītajam kodolizmēģinājumam.

Kopš 2006.gada ANO Drošības padome ir pieņēmusi vairāk nekā desmit rezolūcijas, nosakot arvien jaunas sankcijas Ziemeļkorejai par tās raķešu un kodolizmēģinājumiem.

No 2006.līdz 2017.gadam Ziemeļkoreja veica sešus kodolizmēģinājumus, un ir solījusi nekad neatteikties no savas kodolprogrammas.

G7 jaunākajā paziņojumā atkārtoti pieprasīts izbeigt Ziemeļkorejas kodolprogrammu, to uzticami apliecinot, un uzsvērts, ka izolētajai zemei "nekad nebūs kodolieroču valsts statusa".