FOTO. Kazahstānā notiek prezidenta vēlēšanas

© Māris Krautmanis

Kazahstānā svētdien notiek prezidenta pirmstermiņa vēlēšanas, un paredzams. ka tajās uzvarēs pašreizējais valsts galva Kasims Žomarts Tokajevs, tādējādi nostiprinot savu varu.

Bez 69 gadus vecā Tokajeva vēlēšanās ir vēl pieci kandidāti, taču neviens no viņiem netiek uzskatīts par reālu konkurentu pašreizējam prezidentam.

Tokajevs kļuva par prezidentu 2019.gadā, kad atkāpās ilggadējais valsts galva Nursultans Nazarbajevs, kurš pēc aiziešanas no amata tomēr saglabāja noteicošo ietekmi. .

Pēc šogad janvārī notikušajiem protestiem un nemieriem, kuros zaudēja dzīvību vairāk nekā 230 cilvēku, Tokajevs atbīdīja no varas Nazarbajevu, viņa ģimenes locekļus un sabiedrotos.

Martā tika veikti grozījumi konstitūcijā, kas paredz samazināt prezidenta un palielināt parlamenta pilnvaras. Prezidenta amata termiņš tika pagarināts no pieciem līdz septiņiem gadiem, turklāt prezidents nedrīkst kandidēt uz otru amata termiņu pēc kārtas. Šis ierobežojums gan neliedz Tokajevam kandidāt pašreizējās vēlēšanās, jo par prezidentu viņš tika ievēlēts pēc iepriekšējās konstitūcijas.

Tokajevs ir solījis veikt politiskas un ekonomiskas reformas, tomēr apstākļos, kad netiek pieļauta reāla opozīcija, tām varētu būt tikai kosmētisks raksturs.

Iepriekš Tokajevs, kurš beidzis Maskavas Starptautisko attiecību institūtu, bijis parlamenta augšpalātas Senāta priekšsēdētājs, premjerministrs un ārlietu ministrs.

Balsstiesības ir 12 miljoniem Kazahstānas pilsoņu.

Svarīgākais