Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Pasaulē

Polijas teritorijā trāpījušas divas Krievijas raķetes, nogalinot 2 civiliedzīvotājus [papildināts 23:30]

© Scanpix

Polijas premjerministrs Mateušs Moraveckis steidzami sasaucis Ministru padomes Nacionālās drošības un aizsardzības komitejas sēdi, atsaucoties uz Polsat News, vēsta "European Truth". Lai gan sanāksmes iemesls netiek atklāts, tiek pieļauts, ka sanāksme sasaukta pēc tam, kad 2 Krievijas raidītās raķetes nokritušas Polijas teritorijā, nogalinot divus civliedzīvotājus.

23.30. Polija otrdien noteica paaugstinātu gatavību savā armijā pēc ziņām, ka šīs NATO dalībvalsts teritorijā nokritušas divas krievu raķetes, nogalinot divus cilvēkus.

23.21. Iespējamie Krievijas raķešu triecieni izpelnījās plašu nosodījumu. Eiropadomes priekšsēdētājs Šarls Mišels paziņoja, ka ir ''šokēts", un Francijas prezidents Emanuels Makrons aicināja sarīkot sarunas par to G20 samita ietvaros Indonēzijā.

23.03. Latvijas premjers Krišjānis Kariņš (JV) trešdien plkst.10 sasaucis valdības ārkārtas sēdi, lai vērtētu drošības situāciju reģionā pēc ziņām, ka Polijā varētu būt nokritušas divas Krievijas izšautas raķetes.

22.41. NATO amatpersona paziņojusi, ka alianse rūpīgi izskata šīs neapstiprinātās ziņas un uztur ciešus kontaktus ar Poliju.

22.39. Krievija noliegusi mediju ziņoto par krievu raķešu trāpījumu Polijā, nodēvējot šīs ziņas par tīšu provokāciju, lai izplatītu viltus ziņas par Krieviju.

Krievijas Aizsardzības ministrija paziņoja, ka vispār neviena raķete neesot izšauta uz mērķiem tuvu Polijas un Ukrainas robežai.

22.32 Ungārijas premjerministrs Viktors Orbāns otrdienas vakarā sasaucis valsts aizsardzības padomes sēdi saistībā ar mediju ziņām, ka Polijas teritorijā pie Ukrainas robežas trāpījušas divas krievu raķetes.

21.57. Igaunijas ārlietu ministrs Urmass Reinsalu ziņas par krievu raķešu trāpījumu Polijas teritorijā nodēvējis par ārkārtīgi nopietnu incidentu.

"Mēs aktīvi komunicējam ar Poliju, lai noskaidrotu sīkāku informāciju par šodien notikušo. NATO saprotami aizstāv katru savas teritorijas kvadrātmetru, un Igaunijas iesaiste kolektīvajā aizsardzībā ir nelokāma. Kopā ar sabiedrotajiem pārrunāsim, kā reaģēt uz notikušo vienotā un apņēmīgā veidā," paziņoja Reinsalu.

21.43. Pēc neapstiprinātas Polijas mediju informācijas Polijas gaisa spēki pacēluši gaisā iznīcinātājus.

21.40. Polijas varasiestādes oficiāli vēl nekomentē ziņas par raķešu triecienu. Polijas glābšanas dienesta darbinieki apstiprināja, ka Pševodovā sprādzienā gājuši bojā divi cilvēki, bet neprecizēja, kas izraisījis sprādzienu.

21.35. Lai arī NATO dalībvalstī Polijā otrdien ir nokritušas divas Krievijas izšautās raķetes, nogalinot divus cilvēkus, NATO 5.pants, visticamāk, iedarbināts netiks, intervijā Latvijas Televīzijai atzina gan Nacionālo bruņoto spēku (NBS) komandieris Leonīds Kalniņš, gan aizsardzības ministrs Artis Pabriks (AP).

21.27. "Ja Polija rosinās iedarbināt NATO līguma 4. pantu, mums kā valstij to vajadzēs atbalstīt,” Neatkarīgajai teica aizsardzības ministrs Artis Pabriks.

Vienlaikus aizsardzības ministrs uzsvēra, ka notikušais viennozīmīgi ir noziegums. "Notikušais nevar palikt bez ievērības. Viena no iespējām būtu, ka NATO dalībvalstis un Polija vienojas par papildu pretgaisa aizsardzības nodrošināšanu, tostarp arī daļā Ukrainas teritorijas," pauda Pabriks.

21.15. ASV izlūkdienesti apstiprina, ka Krievijas raķetes otrdien šķērsoja Polijas gaisa telpu, nogalinot divus cilvēkus.

Par to aģentūrai AP ziņojusi augsta ranga ASV amatpersona, kas vēlējās palikt anonīma, vēsta "European Truth".

20.50. Sanāksmes sasaukšanas iemesli netiek atklāti, tomēr, kā vēsta laikraksts, otrdienas pēcpusdienā Krievija veica masīvu raķešu uzbrukumu Ukrainas teritorijai, raķetēm krītot netālu no robežas ar Poliju.

"Radio Zet" korespondents ziņoja, ka divas raķetes trāpījušas Pševoduvas ciemā Polijā, divi cilvēki nogalināti. Notikuma vietā ieradušies policijas, prokuratūras un karaspēka pārstāvji.