Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Pasaulē

Lietuvā varētu aizliegt ieroču nēsāšanas atļaujas Krievijas un Baltkrievijas pilsoņiem

© pexels.com

Lietuvas parlamenta Nacionālās drošības un aizsardzības komitejas priekšsēdētājs Laurīns Kasčūns ierosinājis likuma grozījumus, lai Krievijas un Baltkrievijas pilsoņiem nebūtu iespējams Lietuvā saņemt ieroča nēsāšanas atļauju.

Kasčūns grozījumu nepieciešamību pamatoja ar to, ka ir jānovērš iespējamu diversijas grupu veidošanās Lietuvā, ja sāktos nemieri.

"Lai novērstu jebkādas iespējas, ka veidojas diversijas grupas, kas atbalstītu naidīgas valstis vai to darbības, piemēram, kritiskās situācijās šeit dzīvojoši naidīgas valsts pilsoņi aizstāvētu savas izcelsmes valsts intereses ideoloģiskās piederības vai pilsoniskās lojalitātes dēļ. Un atbilstoši būtu aizliegt Eiropas un transatlantiskās integrācijas kritērijiem neatbilstošu valstu pilsoņiem iegūt un glabāt ieročus, kamēr tie pastāvīgi dzīvo Lietuvā," ziņu aģentūrai BNS skaidroja Kasčūns.

Ieroču un munīcijas kontroles likuma grozījumos tiek ierosināts noteikt, ka ieroča iegāde un nēsāšana Lietuvā ir aizliegta valsts pastāvīgajiem iedzīvotājiem, kuriem ir tādu valstu, kuras neatbilst Lietuvas izraudzītiem Eiropas un transatlantiskās integrācijas kritērijiem, pilsonība.

Cilvēkiem, kas atbilst tādiem kritērijiem, bet jau ir iegādājušies ieroci, gada laikā pēc likuma stāšanās spēkā tas būs jāpārdod, jāpārveido vai jānodod policijai, kā arī viņiem tiks atcelta ieroča nēsāšanas atļauja. Likuma nepildīšanas gadījumā ierocis tiks konfiscēts.

Lietuvā ieroča nēsāšanas vai glabāšanas atļauja ir 294 Krievijas pilsoņiem un 46 Baltkrievijas pilsoņiem, informēja Kasčūns.

Igaunijas valdība novembra sākumā atbalstīja Iekšlietu ministrijas izstrādātos grozījumus Ieroču likumā, kas paredz gada laikā anulēt ieroča nēsāšanas atļaujas trešo valstu pilsoņiem, tas ir, tādiem ārvalstniekiem, kas nav Eiropas Savienības vai NATO dalībvalstu pilsoņi.

Līdzīgs ierosinājums tiek izskatīts arī Latvijā.