Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Pasaulē

"Apdraudēja mani un manu ģimeni." Bijušais ASV viceprezidents publiski apsūdz Trampu

© AP/Scanpix/Leta

Bijušais ASV viceprezidents Maiks Penss pirmdien publicētā televīzijas intervijā atzina, ka eksprezidents Donalds Tramps bija apdraudējis viņu un viņa ģimeni, 2021.gada 6.jūnijā uzkurinot ASV Kapitolijā iebrukušo pūli.

"[Trampa] vārdi bija pārgalvīgi, un viņa darbības bija pārgalvīgas," Penss sacīja intervijā telekanāla "ABC News" žurnālistam. "Prezidenta vārdi tajā dienā (..) apdraudēja mani un manu ģimeni, un katru Kapitolija ēkā."

"Bija skaidrs, ka viņš nolēma būt par daļu no problēmas," piebilda Penss.

Šī intervija iezīmē dramatisku toņa maiņu no Pensa puses, kurš lielākoties bija mēģinājis notušēt Trampa atbildību par Kapitolijā notikušajām nekārtībām. Pūlis Kapitolijā arī mēģināja atrast Pensu, skandējot "Pakārt Maiku Pensu".

Pensa izteikumi izskanēja dienu pirms tam, kad ir gaidāms, ka Tramps otrdien paziņos par savas kampaņas uzsākšanu ASV prezidenta vēlēšanām 2024.gadā. Tas arī notika nepilnu nedēļu pēc tam, kad Trampa atbalstītie republikāņi guva negaidīti mazus panākumus ASV vidustermiņa vēlēšanās.

Penss atzina, ka viņš bija sašutis, kad Tramps nekārtību laikā nosūtītā tvītā paziņoja, ka Pensam "nav drosmes" atcelt Džo Baidena uzvaru prezidenta vēlēšanās.

''Tas mani sadusmoja. Es pagriezos pret savu meitu, kas stāvēja tuvumā, un sacīju: "Nav vajadzīga drosme, lai pārkāptu likumu. Ir vajadzīga drosme, lai ievērotu likumu,"" stāstīja Penss.

Penss ir sācis reklamēt savu memuāru grāmatu "So Help Me God" ("Lai Dievs man palīdz"), kurā ietverts arī vaļsirdīgāks Trampa lomas raksturojums Kapitolijā notikušajā sacelšanās mēģinājumā.

Penss līdz šim bija izvairījies no tiešas Trampa kritizēšanas. Viņš arī atteicās atbalstīt Trampa impīčmentu, kas būtu liedzis Trampam atkal kandidēt prezidenta vēlēšanās, un noraidīja aicinājumus publiski liecināt Kongresa komitejā, kas izmeklē 2021.gada 6.janvāra notikumus.

Pensa grāmata nonāks grāmatveikalos otrdien - tajā pašā dienā, kad Tramps plāno paziņot par savas kampaņas uzsākšanu ASV prezidenta vēlēšanām 2024.gadā.

Piesardzīgais politiķis Penss var būt iedrošināts saraut sakarus ar Trampu pēc ASV vidustermiņa vēlēšanām, kurās republikāņu sniegums neattaisnoja cerības. Republikāņiem neizdevās atgūt kontroli pār Senātu un vēl nav zināms, vai viņi atguvuši kontroli pār Pārstāvju palātu.