WikiLeaks noplūdes dēļ zaudē darbu

Vācijas kompānija OHB-System AG no izpilddirektora amata atstādinājusi Beriju Smutniju, jo vietnē WikiLeaks publiskotā informācija liecina, ka viņš sarunā ar kādu amerikāņu diplomātu par "muļķīgu" nodēvējis ES ideju veidot savu satelītnavigācijas sistēmu Galileo.

Minēta kompānija, savukārt, noslēgusi līgumu par 14 mākslīgo zemes pavadoņu izgatavošanu šai sistēmai.

Vienā no WikiLeaks rīcībā esošajām amerikāņu diplomātu telegrammām, par kuru informējusi Norvēģijas avīze Aftenposten, rakstīts, ka B. Smutnijs 2009. gada oktobrī, tiekoties ar kādu amerikāņu diplomātu, sacījis, ka Galileo ir tikai nodokļu maksātāju naudas lieka izšķērdēšanu. "Man liekas, ka tā ir muļķīga ideja, kas kalpo galvenokārt Francijas interesēm," viņš sacījis sarunā ar diplomātu, piebilstot, ka lielākā interese par Galileo ir Francijas militāri rūpnieciskajam kompleksam. Amerikāņu diplomāta telegrammā arī apgalvots, ka B. Smutnijs prognozējis, ka Galileo ieviešana beigsies ar neveiksmi, piebilstot, ka sistēmai būs nepieciešami neskaitāmi uzlabojumi, ziņo BBC.

OHB-System AG vadītājs sarunā ar Aftenposten atzinis, ka saruna ar amerikāņu diplomātu patiešām bijusi, taču noliedzis, ka būtu kritizējis Eiropas satelītnavigācijas sistēmu. "Tieši otrādi, es vienmēr esmu bijis tās atbalstītājs," viņš sacījis. Tomēr šīs nedēļas sākumā notikušajā kompānijas valdes sēdē viņa taisnošanās nav ņemta vērā - valde nospriedusi, ka skandāls radījis nopietnu kaitējumu kompānijas reputācijai un izpilddirektors atceļams no amata. Nav zināms, vai viņam tiks izmaksāta kāda kompensācija. Jāatgādina, ka OHB-System AG un Galileo parakstītā līguma vērtība ir 566 miljoni eiro.

Pasaulē

Astronomi ir novērojuši milzīgu strūklu pāri, kas izplūst no supermasīva melnā cauruma 7,5 miljardu gaismas gadu attālumā no Zemes. Megastruktūra aptver 23 miljonus gaismas gadu, padarot šīs melnā cauruma strūklas par lielāko jebkad redzēto, liecina jauni pētījumi, kas publicēti žurnālā “Nature”.

Svarīgākais