Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Pasaulē

Vācijā EP vēlēšanās atļauj balsot no 16 gadu vecuma

© Reuters/Scanpix/LETA

Vācijas pilsoņi Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanās turpmāk drīkstēs balsot no 16 gadu vecuma, nolēmis Bundestāgs.

Vācijas parlamenta apakšpalāta - Bundestāgs - ceturtdien apstiprināja valdošās koalīcijas iesniegto likumprojektu, kas maina vecuma slieksni dalībai EP vēlēšanās no 18 gadiem uz 16.

Likumprojekta autori uzskata, ka šis solis palielinās balsstiesīgo vāciešu skaitu EP vēlēšanās par 2,3%.

Likumprojekta tekstā norādīts, ka 18 gadu vecuma ierobežojums atņēma tiesības daudziem cilvēkiem, "kuri uzņemas atbildību daudzās sabiedriskās dzīves jomās, var un vēlas piedalīties politiskajos procesos". Valdošās koalīcijas deputāti arī norādījuši, ka jauniešus īpaši ietekmē politisko lēmumu sekas, piemēram, sociālās drošības jomā vai cīņā pret globālajām klimata pārmaiņām.

Jaunie noteikumi pirmo reizi tiks piemēroti Eiropas Parlamenta vēlēšanām, kas paredzētas 2024.gada maijā.

Eiropas Parlaments maijā pieņēma rezolūciju, kurā ieteica pazemināt vecuma slieksni dalībai vēlēšanās līdz 16 gadiem. Citās Eiropas valstīs šis solis jau ir sperts, piemēram, Austrijā un Maltā EP vēlēšanās var piedalīties no 16 gadu vecuma, bet Grieķijā - no 17 gadiem.

Vācijā jau vairākus gadus notiek diskusija par vecuma ierobežojuma pazemināšanu līdz 16 gadiem arī nacionālajās vēlēšanās. Apmēram trešā daļa Vācijas jauniešu 2019.gadā izrādīja interesi par politiku, kas ir diezgan augsts rādītājs salīdzinājumā ar iepriekšējiem gadiem, liecina viens no pētījumiem.