Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Pasaulē

Eksperts: Iespējams, Putina vietā nāks cilvēki no viņa apkārtnes, ar tādu pašu pasaules skatījumu un ideoloģiju

© Pixabay

Stokholmas Austrumeiropas pētījumu centra direktors Fredriks Lējdkvists uzsvēr, ka karš Ukrainā ir tikai Krievijā valdošās krīzes redzamākā un vardarbīgākā izpausme, bet tās rezultātā šobrīd tieši Ukraina ir kļuvusi par galveno vēstures motoru.

Uz jautājumu, kādu viņš redz Krievijas nākotni, eksperts atbild: "Ikviens, kurš jums stāstīs, ka zina, kas tur notiks, nav diez ko par pilnu ņemams. Ir pavisam skaidrs, ka tas, ar ko šobrīd saskaramies, nav Ukrainas krīze - tā ir Krievijas krīze. Šīs krīzes vardarbīgākā un redzamākā izpausme ir šis Krievijas karš pret Ukrainu, bet pati Krievija ir sistēmisks apdraudējums uz noteikumiem balstītai starptautiskajai sistēmai un brīvas un atvērtas sabiedrības vērtību sistēmai. Pat tad, ja šis karš pēkšņi beigtos, šī Krievijas krīze pati no sevis neizzustu, jo tā ir daudz plašāka par šo karu. Lai tā varētu beigties, Krievijā ir jābūt citādai valdībai un citādiem līderiem. Tuvā vai vidēji tuvā nākotnē neredzu reālistisku ceļu, kas pie tā varētu novest.

Mums ir jābūt gataviem stāties pretī šādai Krievijas ilgtermiņa politikai - ne mēnešus, bet gadus vai pat desmitgades ilgi.

Vēsture gan māca, ka tad, kad pārmaiņas notiek, tās notiek strauji - un mēs tam bieži neesam sagatavojušies - un tās notiek tādā veidā, kādu mēs neesam paredzējuši. Ir skaidrs, ka agrāk vai vēlāk pienāks laiks, kad Krievijas līderis nebūs Putins - tas var tikpat labi notikt rīt vai pēc 10 gadiem. Arī tad, ja Putins pazustu, tas nebūt nenozīmē, ka mums būtu darīšana ar tādu Krievijas vadību, kas būtu mazāk agresīva vai vairāk demokrātiska. Ļoti iespējams, ir scenārijs, ka vadība Krievijā tiešām mainīsies, bet Putina vietā nāks cilvēki no viņa apkārtnes, ar tādu pašu pasaules skatījumu un ideoloģiju, bet ar izpratni, ka karš pret Ukrainu rada eksistenciālus draudus pašas Krievijas nākotnei, tāpēc pašas Krievijas interesēs ir tikt no tā ārā. Es nekādi neredzu, ka Putins varētu atkāpties no Ukrainas. Tas gan nekādi nenozīmē, ka jaunais Krievijas režīms būtu mazāk totalitārs, autoritārs vai vairāk demokrātisks un gatavs ievērot cilvēktiesības. Mums ir jāizanalizē visi iespējamie vai pat itin fantastiskie scenāriji, tomēr ir jāpieņem, ka Krievija arī pārskatāmā nākotnē būs ļoti sarežģīts un naidīgs aktors tepat mūsu kaimiņos.

Patlaban Putina Krievija pašizolējas, un jo ilgāk tas turpināsies, jo grūtāk viņiem būs atgriezties. Tās ir neizbēgamas Krievijas rīcības sekas, par ko pilnīgi atbildīgs ir Putins un visa Krievijas vadība."