Eksdiktators Divaljē atgriežas Haiti

Pēc gandrīz 25 trimdā pavadītiem gadiem Haiti atgriezies šīs valsts bijušais diktators Žans Klods Divaljē, kurš pazīstams arī ar iesauku Baby Doc. Portoprensas lidostā komentējot savu atgriešanos, 59 gadus vecais eksdiktators sacījis, ka viņš vienkārši ieradies palīdzēt rietumu puslodes nabadzīgākajai valstij, kas tā arī nav atguvusies no pērn notikušās zemestrīces, holeras epidēmijas un politiskās nenoteiktības.

"Es šo brīdi gaidīju ļoti ilgi un izjutu lielu prieku un saviļņojumu, atkal sperot kāju uz Haiti zemes," paziņojis bijušais diktators, kurš dzimtenē ieradies kopā ar savu sievu, Francijas pilsoni Veroniku Ruā. Vairāki simti viņa piekritēju pulcējušies lidostā un skandējuši "Lai dzīvo Divaljē", kamēr eksdiktators viņiem skaidrojis, ka lēmumu par atgriešanos pieņēmis tāpēc, ka redzējis – cilvēki šajā valstī cieš. "Es vēlējos viņiem nodemonstrēt savu solidaritāti, pateikt, ka es esmu šeit un esmu nolēmis piedalīties Haiti atdzimšanā," viņš sacījis sarunā ar Reuters, gan neprecizējot, kādā veidā izpaudīsies šī piedalīšanās.

Jau parādījušies minējumi, ka Ž. K. Divaljē varētu mēģināt izvirzīt savu kandidatūru nākamajās vēlēšanās. Politiskie analītiķi pieļauj iespēju, ka ārkārtas vēlēšanas nāksies rīkot jau tuvākajā laikā, jo 28. novembrī notikušo balsošanu prezidenta un parlamenta vēlēšanās aptumšojušas ziņas par krāpšanos un pagaidām nav apstiprināti pat prezidenta vēlēšanu pirmās kārtas rezultāti un nav zināms, kas piedalīsies otrajā kārtā un kad to izdosies sarīkot.

BBC norāda, ka daudzi Haiti iedzīvotāji ir pārliecināti, ka valstij šajā brīdī spējīgs palīdzēt tikai kaut kas mesijai līdzīgs, un Ž. K. Divaljē varētu būt itin pieņemama kandidatūra izmisušajiem iedzīvotājiem. Protams, lielākoties jaunatnei, kas nav pieredzējusi Ž. K. Divaljē un viņa tēva Fransuā jeb Papa Doc 28 gadus ilgušo valdīšanu. "Divaljē ir atgriezies, un beidzot mums būs īsta valsts. Mums ir prieks, ka viņš ir atpakaļ un palīdzēs uzlabot valsts tēlu," intervijā AFP sacījis viens no eksdiktatora apjūsmotājiem – 25 gadus vecais Ronalds Brevils. Vecākās paaudzes cilvēki gan ir citās domās. "Nekas labs tur neiznāks, es esmu dzīvojis Divaljē laikos," sarunā ar Reuters sacījis 48 gadus vecais Portoprensas iedzīvotājs Kristiāns Žozefs, bet kāds viņa vienaudzis sarunā vispār atteicies pieminēt Divaljē vārdu, pilnā nopietnībā paziņojot: "Viņš taču mani nogalinās."

Haiti premjers Žans Makss Belerivs sarunā ar AFP sacījis, ka "Divaljē ir Haiti pilsonis un viņam ir tiesības atgriezties savā zemē", tomēr neoficiāla informācija liecina, ka iekšlietu ministrija pieprasījusi bijušajam diktatoram sniegt informāciju par savu atrašanās vietu – pašlaik viņš uzturas greznajā Karibe Hotel viesnīcā, kas atjaunota pēc pērnā gada 12. janvāra zemestrīces. Kaut gan astoņdesmitajos gados Ž. K. Divaljē tika apvainots cilvēktiesību neievērošanā, politiskās represijās un korupcijā, nav zināms, ka šīs apsūdzības būtu noformulētas oficiāli, un, spriežot pēc visa, nekādas pretenzijas pret bijušo diktatoru Haiti varas iestādēm pagaidām nav. Tomēr kādreizējie Divaljē režīma pretinieki jau aicinājuši nekavējoties uzsākt izmeklēšanu un izvirzīt Ž. K. Divaljē apsūdzības par režīma valdīšanas gados pastrādāto.

Par Haiti prezidentu tolaik 19 gadus vecais Ž. K. Divaljē kļuva 1971. gadā, pēc sava tēva Fransuā nāves – pirms tam F. Divaljē izdevās pieņemt konstitucionālos grozījumus, kas ļāva viņam nosaukt savu pēcteci prezidenta amatā. Baby Doc valdīšanas gadus haitieši atceras kā nedaudz liberālākus nekā viņa tēva diktatūru, taču bēdīgi slaveno prezidenta gvardes vīru tontonmakutu (Tonton Macoutes) patvaļa valstī tāpat turpinājās. 1985. gada aprīlī pret diktatoru vērsās vairāku reliģisko grupējumu līderi, uzliesmoja sadursmes starp valdības spēkiem un demonstrantiem. Nākamā gada janvārī Ž. K. Divaljē uz 30 dienām noteica Haiti karastāvokli, taču izrādījās, ka viņa liktenis netiek lemts Portoprensā, bet gan Vašingtonā. 1986. gada 7. februārī ar ASV Gaisa kara spēku lidmašīnu diktators, kuru piespieda atkāpties no amata, un viņa ģimene tika nogādāti Francijā. Līdz pat šim laikam turpinās tiesāšanās par Divaljē klanam piederošajiem bankas kontiem Šveicē, kuros atrodoties vairāki miljoni dolāru. 2007. gadā radiointervijā Ž. K. Divaljē lūdza piedošanu haitiešiem par savas valdīšanas laikā pieļautajām kļūdām.