Amerikāņi referendumos pieņēmuši lēmumus par abortiem, algām un narkotikām

© AFP/Scanpix/Leta

Līdz ar ASV vidustermiņa vēlēšanām otrdien daudzos štatos notika arī dažādi referendumi par plašu problēmu loku, sākot no tiesībām uz abortiem un ieroču nēsāšanu un beidzot ar derībām uz sporta spēļu rezultātiem un psihedēlisko sēņu legalizāciju.

Zemāk sniedzam ieskatu par referendumu rezultātiem dažos svarīgākajos jautājumos.

Aborti un veselības aprūpe

Jautājumā par tiesībām uz abortiem pastāvīgi dažādos štatos notiek dažādi referendumi, taču šogad tas ieguvis īpašu aktualitāti, jo Augstākā tiesa, kurā konservatīvajiem šobrīd ir vairākums, jūnijā atcēla 1973.gada spriedumu, ar kuru tiesības uz abortu tika atzītas par konstitucionālām tiesībām.

Augstākā tiesa atstāja tiesības par abortiem lemt atsevišķām pavalstīm, un daudzi konservatīvie štati kopš tā laika grūtniecības pārtraukšanu ir aizlieguši vai stingri ierobežojuši.

Vēlētāji Kalifornijā, Mičiganā un Vērmontā otrdien nolēma iekļaut tiesības uz abortu štatu konstitūcijās.

Konservatīvajā un reliģiozajā Kentuki, daudziem par pārsteigumu, vēlētāji noraidīja pavalsts konstitūcijas labojumu, kas faktiski padarītu neiespējamu apstrīdēt štatā spēkā esošo aizliegumu. Kentuki, kur aborti aizliegti kopš minētā Augstākās tiesas lēmuma, tie būs aizliegti arī turpmāk, taču, pateicoties referenduma iznākumam, saglabāta iespēja progresam nākotnē šajā jautājumā.

Sākotnējie rezultāti liecina, ka arī Montānā vēlētāji noraidījuši pret abortiem vērstu likumprojektu.

Vairākos referendumos tika skatīts arī jautājums par veselības aprūpes izmaksām, kas ASV ir vienas no augstākajām pasaulē.

Dienviddakotā lielais vairākums vēlētāju nolēma paplašināt cilvēkiem ar zemākiem ienākumiem piekļuvi veselības apdrošināšanas programmai "Medicaid".

Savukārt Arizonā sākotnējie rezultāti liecina, ka vēlētāji apstiprinājuši ierosinājumu pazemināt maksimālās procentu likmes parādiem par veselības aprūpi.

Cietumu "verdzība"

Lai gan verdzība ASV atcelta pirms vairāk nekā 150 gadiem, 13.konstitūcijas labojums paredz izņēmumu, atļaujot ieslodzīto piespiedu nodarbināšanu.

Alabamas, Oregonas, Tenesī un Vērmontas vēlētāji referendumos atbalstīja aizliegumu verdzību un nelabprātīgu kalpību izmatot kā soda mēru vai parāda nolīdzināšanas veidu.

Balsojumi automātiski nemainīs nosacījumus ieslodzītajiem, bet var kļūt par pamatu tiesvedībai.

Luiziānas štats līdzīgu ierosinājumu noraidīja.

Aptuveni 20 pavalstis joprojām praktizē ieslodzīto piespiedu nodarbināšanu.

Narkotikas

Jau 19 pavalstis un Vašingtona ir legalizējušas marihuānas lietošanu izklaides nolūkiem, un "zālītes" dekriminalizācijas kustība turpina vērsties plašumā.

Tomēr Arkanzasā, Ziemeļkarolīnā un Dienvidkarolīnā vēlētāji nolēmuši nelegalizēt marihuānas lietošanu izklaides nolūkā un neatļaut neliela "zālītes" daudzuma glabāšanu.

Savukārt Merilendā un Misūri vēlētāji nobalsojuši par marihuānas lietošanas legalizēšanu izklaides nolūkā.

Tikmēr Kolorādo, kur vēlētāji balsoja par tā dēvēto maģisko sēņu un dabīgo psihedēlisko vielu glabāšanas un lietošanas dekriminalizāciju, balsu skaitīšana vēl turpinās.

Minimālā alga

Lielais vairākums vēlētāju galvaspilsētā Vašingtonā atbalstīja minimālās algas palielināšanu no 5,35 ASV dolāriem līdz 16,10 dolāriem stundā darbiniekiem, kas strādā par dzeramnaudām.

Nebraskā vēlētāji atbalstīja līdzīgu iniciatīvu, kas paredz minimālās algas palielināšanu štatā no deviņiem dolāriem līdz 15 dolāriem stundā.

Vēlēšanu likumi

ASV aktuāls ir arī jautājums par vēlēšanu tiesībām un procedūrām, par ko otrdien notika referendumi vairākās pavalstīs.

Mičiganā un Konektikutā vēlētāji nolēma legalizēt iepriekšējo balsošanu vēlēšanās, bet Nebraska vēlētāji atbalstīja stingrākas vēlētāju identifikācijas kārtības ieviešanu.

Svarīgākais