Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

Vācija liedz Ķīnai iegādāties 85 miljonus vērtu uzņēmumu

© pixabay.com

Vācijas valdība bloķējusi Dortmundē bāzētā mikroshēmu ražošanas uzņēmuma "Elmos" un vēl viena uzņēmuma pārdošanu Ķīnas investoriem.

Vācijas ekonomikas ministrs Roberts Hābeks bija ierosinājis aizliegt "Elmos" pārdošanu drošības apsvērumu dēļ, un apstiprināja, ka trešdien valdība pieņēmusi šādu lēmumu.

Otrs gadījums ir korporatīvais noslēpums, tādēļ ministrs plašāku informāciju par to nevarēja atklāt.

Taču laikraksts "Handelsblatt" iepriekš ziņoja, ka Vācijas valdība vēlas aizliegt Bavārijā bāzētā uzņēmuma "ERS Electronics" pārdošanu. Šis uzņēmums ražo pusvadītājus.

Hābeks uzsvēra, ka Vācija ir atvērta tirgus ekonomika un investīcijas no ārvalstīm ir gaidītas.

"Taču atvērtā tirgus ekonomika nav naiva tirgus ekonomika," viņš piebilda.

Ministrs norādīja, ka Ķīna ir Vācijas tirdzniecības partneris un tādai tai vajadzētu palikt, taču brīdināja, ka tirdzniecība var tikt izmantota varas politikā un, iespējams, pret Vācijas interesēm. Viņš uzsvēra, ka kritiskajos sektoros atkarība būtu jāmazina.

Hābeks otrdien sacīja, ka tādas iespējami kritiski svarīgas nozares kā pusvadītāju ražošanu būtu jāuztver kā sensitīvu sektoru, un potenciālām Ķīnas investīcijām šajās nozarēs būtu nosakāms augstāks slieksnis valdības apstiprinājuma iegūšanai.

"Elmos" bija paziņojis par ieceri pārdot savu mikroshēmu plātņu ražošanas biznesu Zviedrijas konkurentam "Silex", kas ir Ķīnas "Sai group" struktūrvienība.

Iecerētā darījuma summa veidoja aptuveni 85 miljonus eiro.

Dortmundē ražotās mikroshēmas ir vecāka tehnoloģija, kuru "Elmos" savos produktos vairs neizmanto, taču tās joprojām ir svarīgas medicīniskajām testu iekārtām.

Vietējie līderi Dortmundē pauduši bažas, ka "Elmos" pārdošanas nobloķēšana var apdraudēt darbavietas "Elmos" ražotnē.

Šāds Vācijas valdības lēmums pieņemts pēc tam, kad kanclers Olafs Šolcs bija panācis apstiprinājumu pretrunīgi vērtētajam darījumam, kurā Ķīnas valstij piederošais uzņēmums "Cosco" iegādājās 24,9% Hamburgas ostas termināļa akciju.

Vairāki ministri, tai skaitā Hābeks, bija iebilduši pret šo darījumu.