Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Pasaulē

ASV iedzīvotāji izdara izvēli - aicina legalizēt marihuānu un aizsargāt tiesības uz abortu veikšanu

© AP/Scanpix/Leta

Līdz ar ASV vidustermiņa vēlēšanām notikušajos referendumos vēlētāji Merilendā un Misūri štatos nobalsojuši par marihuānas legalizēšanu lietošanai izklaides nolūkā, bet Arkanzasā un Ziemeļdakotā vēlētāji šādu ierosinājumu noraidījuši.

Par marihuānas legalizāciju tika balsots arī Dienviddakotas štatā, taču tur galīgie rezultāti vēl tiek apkopoti.

Līdz ar Merilendu un Misūri tagad jau 21 štats un Vašingtona ir legalizējuši marihuānas lietošanu izklaides nolūkiem, un "zālītes" dekriminalizācijas kustība turpina vērsties plašumā.

Apmēram 60% vēlētāju atbalsta marihuānas legalizēšanu visā valstī, liecina aptauja "VoteCast", kurā piedalījās vairāk nekā 90 000 vēlētāju visā valstī.

Tikmēr vēlētāji trīs ASV štatos otrdien nobalsojuši par tiesību uz abortu aizsardzību, liecina telekanāla CNN aplēses.

Demokrāti vairākus mēnešus mudināja pilsoņus visā valstī rīkoties šajā jautājumā, reaģējot uz Augstākās tiesas lēmumu atcelt spriedumu vēsturiskajā lietā "Rou pret Veidu", ar ko bija nostiprinātas tiesības uz abortu.

Demokrātu likumdevēji un aktīvisti vidustermiņa vēlēšanas pozicionēja kā referendumu par republikāņu centieniem ierobežot sieviešu izvēles, kaut arī vēlētāji konsekventi uzstāja, ka viņu lielākās raizes saistās ar ekonomiku.

Vēlētāji Mičiganā otrdien nobalsoja iekļaut tiesības uz abortu štata konstitūcijā. Ar šo soli tiek bloķēta iespēja, ka vairākas desmitgades senais abortu aizliegums stājas spēkā.

Ar balsošanas trešā priekšlikuma pieņemšanu tiek labota Mičiganas konstitūcija, nosakot "indivīda tiesības uz reproduktīvo brīvību, arī tiesībām pieņemt un īstenot visus lēmumus attiecībā uz grūtniecību".

Ar Mičiganas 1931.gada likumu štatā faktiski aborta veikšana aizliegta, tomēr tiesas šo likumu nobloķējušas. Līdz ar labojuma pieņemšanu tiek nodrošināts, ka aizliegums nestāsies spēkā.

Arī Kalifornijas konstitūcijā tiks aizsargātas tiesības uz abortu, jo štata iedzīvotāji balsojumā otrdien atbalstījuši šādu iniciatīvu.

Patlaban štata konstitūcija garantē tiesības uz privātumu, un Kalifornijas Augstākā tiesa nolēmusi, ka tas ietver arī tiesības uz abortu.

Vēlētāji Vērmontā otrdien apstiprināja labojumu štata konstitūcijā, kas, kā norāda aktīvisti, aizsargās "katra cilvēka tiesības pieņemt pašiem savus lēmumus attiecībā uz reprodukciju", arī par grūtniecību, abortu vai dzimstības kontroli.

Aborta veikšana šobrīd Vērmontā ir legāla visās grūtniecības fāzēs. Ierosināto labojumu Vērmontas likumdevēju sapulce pirmo reizi piedāvāja 2019.gadā.