Piektdiena, 3.maijs

redeem Gints, Uvis

arrow_right_alt Pasaulē

Vācijas konservatīvie vēlas piespriest bargākus sodus klimata aktīvistiem

© ZUMAPRESS.com/Scanpix/Leta

Vācijas konservatīvā opozīcija pieprasa stingrākus likumus un bargākus sodus klimata aktīvistiem, bet valdošā koalīcija turpina pret to iebilst.

Vides aktīvistu grupa "Pēdējā paaudze" pēdējos mēnešos nonākusi mediju uzmanības centā ar radikālām un neparastām protesta formām, tai skaitā slavenu mākslas darbu apķēpāšanu ar pārtikas produktiem un ielu nobloķēšanu.

Nesen Berlīnē ātrās palīdzības automašīna aizkavējās ceļā pie notriekts velosipēdistes, jo aktīvisti bija pielīmējušies pie ielas netālu no negadījuma vietas. Velosipēdiste no gūtajām traumām mira. Taču ātrās palīdzības mediķe, kas sniedza palīdzību velosipēdistei, apgalvo, ka protestētāji neeot traucējuši viņai strādāt.

Tomēr pēc šī incidenta opozīcijā esošie kristīgie demokrāti (CDU) un to Bavārijas meritaspatija Kristīgi sociālā savienība (CSU) iesniedza Vācijas parlamentā ierosinājumu piemērot bargākus sodus aktīvistiem, kas bloķē ielas un demolē muzejus, lai aizsargātu cilvēkus un kultūras mantojumu no radikāliem protestiem.

CDU/CSU arī pieprasīja ceļu bloķēšanu sodīt ar cietumsodu līdz pieciem gadiem, jo tas traucē ugunsdzēsējiem un avārijas dienestiem darīt savu darbu.

Trīs valdošās partijas noraidīja opozīcijas prasību, apgalvojot, ka jau pastāv pietiekami stingri līdzekļi, lai sodītu tos, kas pārkāpj miermīlīgu protestu robežas.