Ķīna "agresīvi spēlējas" ar Kanādas demokrātiju, ziņo Trudo

© ZUMAPRESS.com/Scanpix/Leta

Kanādas premjers Džastins Trudo pirmdien paziņojis, ka Ķīna "agresīvi spēlējas" ar Kanādas demokrātiju un institūcijām.

Trudo ar šādiem izteikumiem nācis klajā pēc mediju ziņām, ka Pekina slepeni finansējusi vairākus neseno vēlēšanu kandidātus un policija sākusi izmeklēšanu par nelegāliem Ķīnas "policijas birojiem" Toronto apgabalā.

"Mēs esam veikuši nozīmīgus pasākumus, lai stiprinātu mūsu vēlēšanu procesu un sistēmu integritāti, un turpināsim ieguldīt cīņā pret iejaukšanos vēlēšanās, pret ārvalstu iejaukšanos mūsu demokrātijās un institūcijās," žurnālistiem sacīja Trudo.

"Diemžēl mēs redzam, ka valstis (..), vai tā ir Ķīna vai citas valstis, turpina spēlēt agresīvas spēles ar mūsu iestādēm, ar mūsu demokrātijām," atzina Trudo.

Telekanāls "Global News", atsaucoties uz anonīmiem avotiem, vēsta, ka Kanādas izlūkdienesta amatpersonas ziņojušas valdībai, ka Ķīna mēģina ietekmēt vai graut Kanādas demokrātisko procesu.

"Global News" ziņo, ka Pekina ar kāda Ontario likumdevēja un citu personu starpniecību novirzījusi līdzekļus vismaz 11 federālo vēlēšanu kandidātiem un Ķīnas darbiniekiem, kuri strādāja pie viņu kampaņām.

Telekanāls arī vēsta, ka Pekina centusies iefiltrēt aģentus Kanādas parlamenta locekļu birojos, lai ietekmētu politiku.

Pagājušajā mēnesī policija paziņoja, ka izmeklē ziņas par noziedzīgām darbībām saistībā ar tā dēvētajiem ķīniešu policijas iecirkņiem.

Spānijā bāzētā cilvēktiesību aizstāvju grupa "Safeguard Defenders" ziņoja, ka Ķīnas policija izmantojusi šos birojus, lai veiktu operācijas ārvalstīs un piespiestu Ķīnas pilsoņus atgriezties Ķīnā, kur viņiem tiktu izvirzītas kriminālapsūdzības.

Ķīna ir noliegusi apsūdzības nelikumīgās darbībās, apgalvojot, ka šie biroji vienkārši piedāvā pakalpojumus Ķīnas pilsoņiem ārvalstīs, piemēram, palīdz atjaunot autovadītāja apliecības.